• Πολιτισμός

    Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου: Νέα Υόρκη με Στεφανία Στρούζα

    Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου: Νέα Υόρκη με Στεφανία Στρούζα

    Η Στεφανία Στρούζα


    Το Ίδρυμα Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου υποστηρίζει τη Στεφανία Στρούζα στη Νέα Υόρκη: Τη συμμετοχή της εικαστικού στο περίοπτο επιμελητικό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας International Studio & Curatorial Program (ISCP) στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

    Το ISCP προωθεί την εξέλιξη καλλιτεχνών και επιμελητών μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και δημόσιες δράσεις. Το κτήριο στεγάζεται σε κάποιο από τα παλιά εργοστάσια του Μπρούκλιν. Απαρτίζεται από 35 φωτισμένα ατελιέ, δύο γκαλερί και ένα στούντιο το οποίο προορίζεται για συγκεκριμένα πρότζεκτ. Το ISCP με όλα αυτά που προσφέρει, αποτελεί το πιο δυναμικό και πλήρες διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας στον εικαστικό χώρο. Ιδρύθηκε το 1994.

    Ως μη κερδοσκοπικός χώρος, επαφίεται σε δωρεές και υποτροφίες για την ορθή λειτουργία του. Έτσι, η συνεισφορά του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου στη νέα δουλειά της Στεφανίας Στρούζα αποτέλεσε το κλειδί για την πραγμάτωσή της.

    Ένα από τα πιο γνωστά της έργα

    Μεσογειακή αρχαιότητα και ευρωπαϊκός μοντερνισμός

    Η Στεφανία Στρούζα εξερευνά πώς συνδέονται εννοιολογικά τα πολιτισμικά αφηγήματα διαφορετικών εποχών. Και μέσα από την πρόσμειξή τους να παράξουν νέα σημεία αναφοράς και δυνατότητες ταυτοποίησης. Πώς η διακίνηση μέσα στο γεωγραφικό χώρο τέτοιων αφηγημάτων, η ανταλλαγή μορφών και συμβόλων ανάμεσα σε μακρινούς τόπους, παράγουν διαπολιτισμικές συγγένειες και φορμαλιστικόυς, εννοιολογικούς συγκερασμούς.

    Έχει μελετήσει χώρους ποικίλων ιστορικών περιόδων και γεωγραφικών περιοχών: Τη μεσογειακή αρχαιότητα έως τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

    Πώς ιστορικά αντικείμενα (οι χάρτες ή αρχαιολογικά ευρήματα) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να αναγεννηθούν, να ανακυκλωθούν σε πιο αφηρημένες φόρμες; Έτσι ώστε να εκράζουν τη διάχυση πολιτισμικών ταυτοτήτων ή ιδεών;

    Η Στεφανία Στρούζα συγκεκριμενοποιεί αυτές τις αφηρημένες ιδέες με αγάλματα και εγκαταστάσεις. Συνδυάζει στην πρακτική της παραδοσιακά γλυπτικά αντικείμενα όπως τσιμέντο, μάρμαρο και αλουμίνιο με πιο μαλακά υλικά: υφάσματα, δέρματα, πλαστικά, κοχύλια, φύλλα. Ο συνδυασμός των υλικών δημιουργεί υβριδικά έργα που αναζητούν τη θέση τους ανάμεσα στο πεπερασμένο και το αιώνιο, τη γεωγραφία, το ανθρώπινο σώμα.

    Έχει ποαρουσιάσει έργα της σε φουάρ όπως η Pinta Miami 2018, η Μπιενάλε της θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μπάουχαους στη Γερμανία, το Ίδρυμα Τέχνης Βάινερ (Wiener Art Foundation). Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο ΕΜΣΤ, στη Neue Galerie το Ινσμπρουκ της Αυστρίας, στο Ίδρυμα BΟZAR στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων.

    Το 2019 η Στρούζα συμμετείχε στην ομαδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου -ανάθεση του Οργανισμού NEON. Έχει φιλοξενηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου με υποτροφία και έχει βραβευτεί για το έργο της.

    Πέρυσι το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου υποστήριξε το έργο της Μαρίας Ζερβού. 

    Πληροφορίες

    Η Στεφανία Στρούζα φιλοξενείται στο Booth 302.

    Έως τις 30 Σεπτεμβρίου

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Με τα Δύο Χωριά στη φουάρ της Κοπενχάγης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ