• Πολιτισμός

    Αλεξάνδρα Κ: Άνδρες και γυναίκες παίζουν άνισο παιχνίδι;

    Αλεξάνδρα Κ: Άνδρες και γυναίκες παίζουν άνισο παιχνίδι;

    Αλεξάνδρα Κ


    Η «μυστηριώδης» Αλεξάνδρα Κ γράφει είκοσι σύντομες ιστορίες (διηγήματα) στο βιβλίο με τον ποιητικό, παιγνιώδη τίτλο Πράγματα που σκέφτεται η Παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο Μπάνιο (εκδόσεις Πατάκη, 2023).
    Όπως σημειώνει, γράφει για «γυναίκες που παρατηρούν άνδρες, γυναίκες που παρατηρούν γυναίκες, παιδιά που παρατηρούν άνδρες και γυναίκες να παίζουν ένα άνισο παιχνίδι. Είκοσι ιστορίες για καλές µαθήτριες, σκυµµένες πάντα πάνω από µια λάθος εξίσωση».
    Μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες, συνθέτει τις ψηφίδες που ορίζουν τη σημερινή γυναίκα. Έχει συλλάβει έτσι το πολύπλοκο, γοητευτικό, προβληματικό πορτρέτο της.

    Δραματικά, ανατρεπτικά, χιουμοριστικά σαν ποπ θρησκεία

    Εγκυμοσύνη, λοχεία, θηλασμός, μητρότητα όλα την περιγεννητική πραγματικότητα, που στη σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζεται με ένταση θρησκευτικού δογματισμού.
    Και πέρα από την ιερή μητρότητα, πόσο πραγματικά απελευθερώθηκαν οι γυναίκες, ειδικά μετά από το me too και τον φεμινισμό της έμφυλης ισότητας;
    Μπορούν άραγε να εκφράσουν ό,τι αισθάνονται μέσα στην κοινωνία του πολιτικά ορθού; Επιτρέπεται να νιώσουν σεξουαλικά αντικείμενα αν το επιθυμούν και τι σημαίνει σήμερα σεξουαλική απελευθέρωση, καταπίεση, παρενόχληση; Και εν τέλει σε έναν κόσμο εξαιρετικών απαιτήσεων, πώς αληθινά βολεύονται; Πώς οδηγούνται στην ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση οι γυναίκες;

    Το παραξένισμα

    Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η Αλεξάνδρα Κ αποτελεί φωνή της εποχής της, αλλά εκφράζει τα θέματά της με ένα παραξένισμα στη διατύπωση, γοητευτικό και πηγαίο.
    Διατηρεί το σκωπτικό, αιχμηρό ύφος της με τον ανάλαφρο παλμό, όπου ο καίριος κοινωνικός σχολιασμός, η υπαρξιακή αγωνία (και μια αδιόρατη θλίψη) υποβόσκουν, τρεμοσβήσουν στο σκοτάδι, ανάμεσα από τις λέξεις. Διακρίνονται μόνο από τον ευαίσθητο, ανήσυχο αναγνώστη.
    Οι υπόλοιποι οπωσδήποτε θα διασκεδάσουν με τις θεματικές που επιλέγει: Μικρές, απολαυστικές ή και φοβερές φλούδες ζωής σαν ινσταγκραμικά ριλς. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι το πρώτο βιβλίο που έπιασε στα χέρια της μικρό κορίτσι γράφτηκε από τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη και ότι η συγγραφέας που τη σημάδεψε παραμένει η Έρση Σωτηροπούλου.

    Πολυσχιδής προσωπικότητα

    Η Αλεξάνδρα Κ* γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1985 ως Αλεξάνδρα Κατσαρού.

    Πολυσχιδής προσωπικότητα, σπούδασε θεατρολογία, υποκριτική και κινηματογραφικό σενάριο, διδάχθηκε θεατρική γραφή στο 3ο Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου.

    Εργάζεται ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος στη διαφήμιση, ως σεναριογράφος στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

    Το πρώτο της μυθιστόρημα (Πώς φιλιούνται οι αχινοί, εκδόσεις Πατάκη, 2017), αμέσως την καθιέρωσε και στον χώρο της λογοτεχνίας.

    Στο θέατρο

    Το θεατρικό έργο Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας (εκδ. Πατάκη 2018) παρουσιάστηκε για δύο χρονιές στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και τιμήθηκε με το βραβείο EURODRAM το 2019 του European Network for Drama in Translation για την ισπανική του μετάφραση..

    Το Γάλα, Αίμα (εκδ.  Νεφέλη) παρουσιάστηκε το 2021 στη Μικρή Επίδαυρο κατόπιν ανάθεσης του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

    Συνεργάστηκε στο λιμπρέτο με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα έργα Στρέλλα (οπερέτα βασισμένη στην ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία) και Η Ωραία Ελένη του Όφφενμπαχ.

    Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά (είναι και η ίδια μητέρα): Ανάμεσά τους, «Η πιο παράξενη ιστορία του κόσμου», «Πεταλουδόνειρα», «Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς», «Lalaland», μεταξύ άλλων.



    ΣΧΟΛΙΑ