• Πολιτική

    ΕΥΠ: Ποιος ή ποια είναι το βαθύ λαρύγγι

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει πλέον να πάρει η υπόθεση των υποκλοπών, καθώς οι αποκαλύψεις για νέα περιστατικά που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, άμεσα ή έμμεσα, λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

    Εκείνο όμως που προκαλεί «μούδιασμα» είναι το ότι επιβεβαιώνεται πλέον ότι κάποιο «βαθύ λαρύγγι» – ίσως και πιο πολλά – μιλά ένθεν κακείθεν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνουν στη δημοσιότητα εν είδη «χαρτοπόλεμου» διαβαθμισμένα έγγραφα της Υπηρεσίας.

    Ενδεικτικό είναι το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δημοσιεύει 6σέλιδο έγγραφο για έμμεσες παρακολουθήσεις υπουργών κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

    Την ώρα λοιπόν που στη Βουλή διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση για τη διαφύλαξη της μυστικότητας και του απορρήτου της ΕΥΠ, στη «δημοσιογραφική πιάτσα» διακινούνται έγγραφα και πληροφορίες για τα έργα και τις ημέρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    Στο ίδιο πλαίσιο αίσθηση προκαλεί πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας από την Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία, από τον φάκελο της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει διασωθεί μόνο το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ προς τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

    Το έγγραφο αυτό φέρει τις υπογραφές του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, της Εισαγγελέως και μιας αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας από την εταιρία την ταυτοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού του κ. Ανδρουλάκη.

    Το ενδεχόμενο καταστροφής του ευαίσθητου υλικού από την τηλεφωνική παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ενώ η κυβέρνηση επιμένει να «προσκαλεί» τον κ. Ανδρουλάκη για προσωπική ενημέρωση στα γραφεία της ΕΥΠ.

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποψινή παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη στην Ειδική Συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Παρακολουθήσεις και κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα».

    Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΔΑΕ να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει εάν παρακολουθούνται ή όχι τα τηλέφωνα έξι στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα σε πολύ ευαίσθητους τομείς.

    Όλα αυτά 24 ώρες πριν περάσουν το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής οι δυο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας και Γ. Ρουμπάτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι «κοριοί» δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα



    ΣΧΟΛΙΑ