• Πολιτική

    Οι «κοριοί» δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη


    Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο “σφάλμα” της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ επιχείρησε να θέσει ο Πρωθυπουργός με τα όσα είπε σχετικά με τις υποκλοπές και την επίμαχη υπόθεση κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

    «Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ.Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση του ζητήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να πετάξει μακριά την «καυτή πατάτα».

    Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος τόνισε πως «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση».

    Επιχειρώντας δε, μια πολιτική εκτίμηση της υπόθεσης υποκλοπής του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, υποστήριξε πως «από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη, ήταν προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές».

    Απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα:

    «Παρακολουθήσεις και κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα. Θα είναι μια σύντομη παρέμβαση διάρκειας τριών λεπτών μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

    Η Χαρ. Τρικούπη πάντως επιμένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στη Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο-απάντηση στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού “Προσπαθεί να βρει σωσίβιο σε σενάρια συνωμοσιολογίας για να δραπετεύσει από τη αλήθεια. Σε λίγο θα μας πει ότι εμείς βάλαμε την ΕΥΠ να μας παρακολουθεί και ζητήσαμε την απόπειρα παγίδευσης με το Predator. […]Ως προς τη θεσμική εκτροπή στην οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος και ο ανιψιός του, εφόσον υπάρχει κατά τα λεγόμενα του “τεκμηριωμένη” παρακολούθηση, ας τηρήσει το νόμο που του δίνει τη δυνατότητα ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός στο προσκήνιο και νόμιμα την αλήθεια. Σε άλλη περίπτωση θα είναι αυτός που επιλέγει τους ψιθύρους δίνοντας τροφή στην τοξικότητα».

    Στην αντιπολίτευση πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και με την κάθε ευκαιρία θα εξαπολύουν σφυροκόπημα στη Κυβέρνηση. Στο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την ατζέντα στην Εξεταστική Επιτροπή φορτίζοντας περαιτέρω το κλίμα. Τ

    ον ρυθμό έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «Κύριε πρωθυπουργέ των παρακολουθήσεων και του παρακράτους που ακούσατε καλά τη φωνή του κ. Σπίτρζη, ακούστε από εδώ ότι τελειώσατε. Έως εδώ. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με έναν αγώνα διαρκή και ανένδοτο για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου».

    Την ερχόμενη Τρίτη το κατώφλι της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής θα περάσουν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλας και Γ.Ρουμπάτης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες έχουν ήδη καταθέσει σχετικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Για την ιστορία ο κ. Ρουμπάτης, φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί. Αναφορικά με τις πληροφορίες για τη παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή αυτά συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι επειδή υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων τους . Ο κ. Δραβίλας (διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου),φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε επί ημερών του επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά και πως η ΕΥΠ έδρασε επικουρικά στην υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Μητσοτάκης: «Αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες εμείς, τότε ποιος;» – Το κάλεσμα σταθερότητας του Πρωθυπουργού προς την κοινωνία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, τερατογένεση μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 – Τι είπε για Ερντογάν, υπόθεση Ανδρουλάκη και ενεργειακή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ