• Πολιτική

    Βολές Βενιζέλου κατά Μαξίμου για τη διαχείριση κρίσεων

    • NewsRoom
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά από μια βιβλιοθήκη

    Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ


    Το τέλος της πανδημίας φανερώνει άλλα προβλήματα, εξίσου δύσκολα στη διαχείριση – αν όχι δυσκολότερα, από πολιτικής άποψης. Η ακρίβεια είναι ένα από αυτά, η ανησυχία για μία νέα κρίση από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.), είναι ένα άλλο.

    Το θέμα της διαχείρισης κρίσεων αναδείχθηκε στην διαδικτυακή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου την Τετάρτη το απόγευμα, με θέμα «Μνήμη και συνέχεια. Η οργάνωση του κράτους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως μοντέλο διαχείρισης κρίσεων».

    Στην εκδήλωση μίλησαν -εκτός από τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης- και οι Γιώργος Φλωρίδης, Νάσος Αλευράς και Κώστας Καρτάλης και ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η «κρίση είναι η νέα κανονικότητα. Για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή θέλεις συντονισμό. Η ζωή μας είναι μια διαρκής κρίση και τίποτε δεν λειτουργεί πια υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως».

    Πρέπει να υπάρχει διεθνές πρωτόκολλο

    Επιφύλασσε όμως και σοβαρές αιχμές, σημειώνοντας: «Αποδεικνύεται ότι χωρίς να έχεις ένα κράτος, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και την κοινωνία των πολιτών, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας δεν έχεις τίποτε».

    Και συμπλήρωσε, σε μία ευθεία βολή προς το Μέγαρο Μαξίμου: «Πρέπει να υπάρχει διεθνές πρωτόκολλο. Να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Εάν δεν το έχουμε, χάνουμε πολύ χρόνο τη στιγμή που έρχεται το ερέθισμα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ένα πραγματικό επιτελικό κράτος και όχι ένα επιτελικό κράτος, που είναι ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του στο Μέγαρο Μαξίμου».

    Δεδομένου του πολιτικού χώρου προέλευσης των συμμετεχόντων στην εκδήλωση (ΠΑΣΟΚ) και της μέχρι πρότινος στήριξης που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν παράσχει στην κυβέρνηση, κατανοεί κανείς ότι η μεταστροφή των διαθέσεων, μπορεί και να έχει απρόβλεπτη επίδραση ενόψει εκλογών…

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Υποσαχάρια Αφρική

    Τετ-α-τετ Τσίπρα – Πάιατ: Εξήγησε τη θέση του για την… Αλεξανδρούπολη



    ΣΧΟΛΙΑ