• Πολιτική

    Τετ-α-τετ Τσίπρα – Πάιατ: Εξήγησε τη θέση του για την… Αλεξανδρούπολη

    • Αλίκη Χατζή
    Τζέφρι Πάιατ και Αλέξης Τσίπρας

    Τζέφρι Πάιατ και Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου)


    Λίγες μέρες μετά την έκλαμψη αντιαμερικανισμού, κατά την τελευταία του ομιλία στη Βουλή, για την ετεροβαρή -όπως υποστήριξε- συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Aλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο και επανέλαβε την εκπεφρασμένη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεωρημένη συμφωνία και ειδικά σε όσα προβλέπει για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

    «Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχωρήσατε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις επ’ αόριστον», είχε πει την περασμένη Τρίτη  ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για εσάς, η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς ανατολάς, για εμάς ο τόπος οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας». «Για εσάς, η Ιστορία σάς επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα», είχε παρατηρήσει,  παραβλέποντας ή/και υποβαθμίζοντας με χαρακτηριστική ευκολία τα οφέλη από την αναβάθμιση του λιμένα και της πόλης της Αλεξανδρούπολης εν γένει, δυνάμει της νέας ΜDCA.

    «Για εσάς, η Ιστορία σάς επιβάλλει να θεωρούμε οι Έλληνες πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι καλό και για τα ελληνικά συμφέροντα. Για εμάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους», είχε συμπληρώσει ο πρώην πρωθυπουργός, επικαλούμενος μάλιστα ως ενισχυτικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας του, τη δυσφορία Ρώσων αξιωματούχων!

    Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως και να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στη συνάντηση με τον κ. Πάιατ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τόνισε τη διαφωνία του κόμματός με τη νέα MDCA, καθώς όπως είπε, δεν υπεγράφη  σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Από την άλλη βέβαια, σε μία ιδιόμορφη ερμηνεία του όρου «αμοιβαίος» σε μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη.



    ΣΧΟΛΙΑ