• Πολιτική

    Τσίπρας: «Για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του είναι υπό δίωξη»

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας


    Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ίδρυση μουσείων-ΝΠΔΔ.

    «Ο πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Ο πολιτισμός είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό ο λαός μας, που έχει και ιστορία, και μνήμη και ταυτότητα και κουβαλάει πολιτιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων χρόνων απαντούσε πάντα, σε συνθήκες φτώχειας, κατοχής, διώξεων, σωστά στο δίλημμα που πολλές φορές έβαζε η σκληρότητα της ζωής: Πολιτισμός ή βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίπρας σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον καλλιτεχνικό χώρο.

    Ο κύριος Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το Προεδρικό διάταγμα 85/2022. «Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του υπήρξαν για δεκαετίες στο τόπο μας διωκόμενοι, με τον πιο άγριο τρόπο», τονίζοντας πως ενώ περίμενε κανείς ότι αυτές οι μαύρες σελίδες ανήκουν στο παρελθόν, βλέπουμε δυστυχώς σήμερα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και δυστυχώς όχι σαν φάρσα».

    «Αυτοί που βάζετε στον στόχο κα. Μενδώνη είναι το μέλλον της πατρίδας μας… Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι αυτοί που φιλούσαν πλαστικούς Παρθενώνες στα πόδια σας. Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί να μιλήσει στο Μαξίμου, με ανθρώπους που δήθεν δεν ξέρουν…Ένα πράγμα οφείλει να τους πει, ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποσύρεται…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

    Τσίπρας: «Το νέο νομοσχέδιο είναι προσβολή στο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας»

    Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ως προσβολή στο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας. «Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα… Στο δίλλημα λοιπόν, πολιτισμός ή βαρβαρότητα, εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλετε και στον πολιτισμό. Υποτάσσοντας, απαξιώνοντας, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του»

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την ακύρωση του νομοσχεδίου για τα μουσεία σε περίπτωση της εκλογικής του νίκης. «Δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μουσείων νομικών προσώπων με τις διορισμένες διοικήσεις στη θέση τους.

    Θα εφαρμοστεί μία νέα αναβαθμισμένη Προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία με διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα τους και ενίσχυση του επιστημονικού και κοινωνικού τους ρόλου με ανανεωμένη θεώρηση, παρουσίαση και αφήγηση του παρελθόντος και της πολιτισμικής μας μνήμης με κέντρο τον άνθρωπο, με κέντρο την εξέλιξη των κοινωνιών και των ιδεών, τον πλούτο της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τις πανανθρώπινες αξίες που τα αρχαία συμβολίζουν, γιατί στο τέλος της ημέρας, στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του, ο σεβασμός απέναντι στην ιστορία και την παράδοση, για εμάς δεν ήταν δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μία κομματική θέση, αλλά μία αταλάντευτη μία αδιαπραγμάτευτη εθνική επιταγή και ηθική υποχρέωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης από Καστοριά: Αυτοδύναμη Ελλάδα, ισοδυναμεί με αυτοδύναμη ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ