• Πολιτική

    Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ


    Σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο με τίτλο «Υγεία: Νεοφιλελευθερισμός – Αριστερά» συμμετείχε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται σε μια κοινωνία, όπου η παραγωγικότητα αυξάνεται συνεχώς και, συνεπώς, έχει περισσότερους πόρους στη διάθεσή της.

    Οπότε υπάρχει ένα συνεχές δίλημμα, αν θα διατεθούν οι πόροι αυτοί για περισσότερη κατανάλωση ή, μεταξύ άλλων, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ή για την υγεία (τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία).

    Υπογράμμισε ότι σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν κάποια πράγματα στη ζωή δεν θα ορίζονται από τους κανόνες της αγοράς αλλά θα αποτελούν αντικείμενο πολιτικής απόφασης. Και το ύψος των δημόσιων δαπανών για την υγεία και η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) είναι κάτι που πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης.

    Τόνισε ότι η επίθεση των νεοφιλελεύθερων στα δημόσια αγαθά δεν γίνεται ευθέως, αλλά δια της μεθόδου της «σαλαμοποίησης». Παίρνουν σιγά σιγά τμήματα, βάζουν στόχους που δεν ταιριάζουν με τους επιδιωκόμενους σκοπούς, δημιουργούν οιονεί αγορές και γενικότερα δίνουν την ιδεολογική μάχη ότι καθετί ιδιωτικό είναι καλό και καθετί δημόσιο είναι κακό.

    Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα χέρια της ΝΔ, η οποία σταδιακά την απαξιώνει, μη αντιμετωπίζοντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

    Κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, οφείλει να έχει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο με ορίζοντα το 2026. Για την ταυτότητά του, τις κοινωνικές του αναφορές και τον ανανεωμένο προγραμματικό του λόγο.

    Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα. Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος είναι όταν απευθύνεται. Γιατί μία από τις σημαντικές αιτίες της ήττας ήταν ότι στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θολή ταυτότητα.

    Χωρίς σχέδιο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά πρέπει να υπάρχει στόχευση για το που πας. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού και χρειάζονται ομάδες εργασίας.

    Με νέα παιδιά που έχουν και τεχνική κατάρτιση και πολιτική συγκρότηση. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κόμμα που μιλάει πολιτικά και ιδεολογικά και δεν λειτουργεί μόνο διαχειριστικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί ο κόσμος να γίνει κοινωνός των ιδεών του.

    Διαβάστε επίσης:

    NATO: Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τις ευχές στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή

    Αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου – 81 πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

    Κούλογλου: Μπορεί με σύνθημα «εμπρός για τένις λαϊκά», να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ασπρόπυργο;



    ΣΧΟΛΙΑ