• Top Stories

    Τι έδωσε ο Falciani στους οικονομικούς εισαγγελείς; Είναι τα στοιχεία αξιοποιήσιμα;


    Ο Herve Falciani είναι ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο άνθρωπος που υπέκλεψε στοιχεία χιλιάδων καταθετών στην Ελβετία, και πλέον αποτελεί «σύμμαχο» των ελληνικών αρχών στις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό. Με την ιδιότητα αυτή, ο Falciani αναμένεται να είναι και το κεντρικό πρόσωπο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έστω κι αν δεν θα είναι παρών στο κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στον «ανένδοτο» κατά της διαφθοράς, με «σημαία» τις αποκαλύψεις του Falciani.

    Hevre Falciani, Προγραμματιστής, Πρώην υπάλληλος της ΗSBC Γενεύης
    Hevre Falciani, Προγραμματιστής, Πρώην υπάλληλος της ΗSBC Γενεύης

    Μάλιστα, οι αποκαλύψεις αυτές δεν περιορίζονται πια μόνο στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά επεκτείνονται σε πληροφορίες που μπορούν να αποδειχθούν ακόμα πιο χρήσιμες για την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Για να το πούμε απλά: το πρόβλημα με τη λίστα Λαγκάρντ ήταν ότι δεν αποτελούσε ένα δυναμικό στοιχείο, αλλά μόνο μία «απεικόνιση της στιγμής»: κατέγραφε απλώς στοιχεία που υπήρχαν σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς εξελίχθηκαν αυτά τα στοιχεία, δηλαδή πώς και πότε έγιναν μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα σε ελβετικούς λογαριασμούς ή αν τα χρήματα αυτά ήταν δηλωμένα ή αδήλωτα – το μόνο που υπήρχε ήταν ένα αρχείο Excel με ονόματα και ποσά.

    Αυτό όμως φαίνεται πως αλλάζει τώρα, καθώς τα τελευταία στοιχεία που φέρεται να έδωσε ο Falciani στους οικονομικούς εισαγγελείς, στη δεύτερη συνάντηση που είχε μαζί τους, πιθανότατα θα αποδειχθούν πολύ πιο χρήσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά «χαρτογραφούν» περισσότερες από 450.000 κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποκαλύπτοντας διασυνδέσεις μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων και καταγράφοντας το τι κρύβεται πίσω από τους «ξερούς» αριθμούς της λίστας Λαγκάρντ.

    Έτσι, οι οικονομικοί εισαγγελείς φαίνεται πως έχουν στη διάθεσή τους ένα… υπερόπλο, και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν καταλλήλως, αντί να παραμείνει μία επικοινωνιακή «φούσκα» που θα χρησιμεύσει απλώς ως προπέτασμα καπνού από την κυβέρνηση…



    ΣΧΟΛΙΑ