• Big Story

    Πόσα πλήρωσε η Αθήνα για να πάρει την νέα λίστα Falciani; Τι απαντάει κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης

    Η λίστα που υπέκλεψε ο H.Falciani από την HSBC της Γενεύης


    Ο Μιχάλης Καλογήρου είναι ένας έμπειρος δικηγόρος. Εδώ και λίγους μήνες είναι γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου μετά από απόφαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Έως τώρα ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ξαφνικά την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο 42χρονος δικηγόρος προ ήμερων συναντήθηκε με τον άνθρωπο που υπέκλεψε την περίφημη λίστα της τράπεζας HSBC της Γενεύης τον Hevre Falciani. Ο Γαλλοιταλός στην καταγωγή Falciani ήταν ο άνθρωπος που υπέκλεψε την λίστα το 2007 και στην συνέχεια την παρέδωσε στις Γαλλικές αρχές καθώς μέσα υπήρχαν πάνω από 25.000 ονόματα ευρωπαίων πολιτών που είχαν “κρύψει” τα λεφτά τους στην Ελβετία.

    Μιχάλης Καλογήρου. Ετών 42. Δικηγόρος. Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου
    Μιχάλης Καλογήρου. Ετών 42. Δικηγόρος. Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου

    Λέγεται μάλιστα ότι από την Γαλλική κυβέρνηση πήρε το ποσό των 4 εκ. ευρώ. Μετά από λίγους μήνες η εισαγγελία της Βέρνης του άσκησε ποινική δίωξη για 2 κακουργήματα. Ο πρώην υπάλληλος της HSBC παρέδωσε στο Έλληνα δικηγόρο μια νέα λίστα με  πλήθος κινήσεων λογαριασμών προσώπων, που φτάνουν τις 500.000. Πρόκειται για τους ίδιους καταθέτες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Lagarde.

    Πως έγινε το ραντεβού; 

    Στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ήταν σε εξέλιξη, ο Μιχάλης Καλογήρου κάνει το δρομολόγιο Βρυξέλλες – Παρίσι, με το TGV, προκειμένου να συναντήσει τον Falciani. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως εμπιστεύεται μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

    Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται θετικά στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, από τον οποίο πείστηκε να παραδώσει στην Ελλάδα ένα νέο «όπλο», που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά των μεγαλο-φοροφυγάδων και να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα που τους χάρισε η ερασιτεχνική -κάποιοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν και εγκληματική- διαχείριση της λίστας με τα 2.062 ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο.

    Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας επιστρέφει στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωθυπουργός δίνει εντολή να ενημερωθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Άμεσα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης επιστρέφει στην Αθήνα και καταθέτει στους αρμόδιους εισαγγελείς όλο το υλικό, θέτοντας στη διάθεσή τους κάθε σχετική πληροφορία.

    Hevre Falciani hsbc
    Hevre Falciani

    Πόσα πλήρωσε η Αθήνα για να πάρει τα νέα στοιχεία; 

    Πηγές του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες συνομίλησε το mononews.gr  εξηγούν ότι “πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις τα κράτη  πληρώνουν πολλά λεφτά για να πάρουν στα χέρια τους κλεμμένες λίστες. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι είναι απίθανο ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος να μην διαπραγματεύτηκε κάποιο ποσό που λογικά θα ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ καθώς εάν οι εισαγγελικές αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αξιοποιήσουν σωστά την λίστα τότε θα μπουν στα ταμεία πάνω από 200 εκατ. ευρώ.”

    Όλες οι χώρες της Ευρώπης πληρώνουν πολλά λεφτά για να εξασφαλίσουν τις λίστες. Η Γερμανία έχει πληρώσει τα τελευταία πάνω από 10 εκατ. εύρω για να αγοράσει λίστες με Γερμανούς πολίτες που φοροδιαφεύγουν σημειώνει η ίδια πηγή.

    Η λίστα που υπέκλεψε ο H.Falciani από την HSBC της Γενεύης
    Η λίστα που υπέκλεψε ο H.Falciani από την HSBC της Γενεύης

    Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση 

    Το mononews συνομίλησε με κορυφαίο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είπε “Σε καμιά περίπτωση δεν πληρώσαμε τον Faltciani.  Υπήρξαν συνεννοήσεις που διήρκεσαν πολλούς μήνες άλλα ο ίδιος δεν μας ζήτησε λεφτά” εξηγεί η ίδια πηγή.

    Βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί δεν παρέλαβε την λίστα ένας ανώτατος δικαστικός η ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΣΔΟΕ άλλα ένα κυβερνητικό στέλεχος. Προφανώς λένε έμπειροι δικηγόροι η συνάντηση αυτή έπρεπε να γίνει με έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του ίδιου του κ. Τσιπρα. Αυτό από ΜΟΝΟ του λέει πολλά…



    ΣΧΟΛΙΑ