• Business

    Μα γιατί ο Falciani βοηθάει τον Τσίπρα και τον Καμμένο; Μήπως πληρώθηκε;


    Τον ιδανικό σύμμαχο κατά της φοροδιαφυγής έχει βρει στο πρόσωπο του Herve Falciani η κυβέρνηση, καθώς το πρώην στέλεχος της HSBC (και βεβαίως ο άνθρωπος χάρη στον οποίο προέκυψε η λίστα Λαγκάρντ) συνεχίζει να δίνει πολύτιμες πληροφορίες στις ελληνικές αρχές για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και πιθανώς παράνομες μεταφορές χρημάτων σε αυτούς.

    Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα που έδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς «χαρτογραφούν» πάνω από 450.000 κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και αποτελούν ένα τεράστιο όπλο στα χέρια της Δικαιοσύνης για να προχωρήσει σε εκτεταμένες έρευνες.

    Οι αποκαλύψεις του Falciani θα έχουν κεντρικό ρόλο στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τη Δικαιοσύνη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο πως θα αναφερθεί στη συνεργασία της κυβέρνησης με τον Falciani, προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά και «πυροβολώντας» τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που όσο βρίσκονταν στην εξουσία δεν προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες.

    Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τον Falciani: γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως τα στοιχεία που παραθέτει είναι πραγματικά και τα έχει υποκλέψει από την HSBC, επομένως η χρησιμότητά τους έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν. Υπάρχει όμως κάτι άλλο σε αυτήν την ιστορία που μπορεί (και ενδεχομένως πρέπει) να αμφισβητηθεί: τα κίνητρα του Herve Falciani.

    Κακά τα ψέματα: είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά ο Falciani τα κάνει… για την ψυχή της μάνας του. Ο άνθρωπος αυτός έχει μπει σε μία τεράστια διαδικασία, έχει καταδικαστεί για οικονομική κατασκοπεία, είναι ουσιαστικά καταζητούμενος – δεν μπορεί όλα αυτά να τα κάνει δωρεάν, έτσι δεν είναι; Ή μήπως αγαπάει τόσο την Ελλάδα, ώστε να τη βοηθά ανιδιοτελώς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής;

    Όμως ακόμα κι αν το κίνητρο του Falciani είναι οικονομικό, και παρέχει τις συμβουλές του με το… αζημίωτο στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πράττει ορθά που τον συμβουλεύεται. Αντιθέτως, μάλιστα: τα έσοδα στα οποία μπορεί να προσβλέπει η χώρα μας από τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και τα αντίστοιχα πρόστιμα που θα επιβληθούν είναι πολύ μεγαλύτερα από την όποια αμοιβή ενδεχομένως να παίρνει ο Falciani για τις υπηρεσίες του. Αρκεί φυσικά αυτή τη φορά να υπάρχει η πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί όντως η φοροδιαφυγή, ώστε να μην πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια…



    ΣΧΟΛΙΑ