• LIFE&STYLE

    Γιατί ο ΓΑΠ ζητάει 500.000 ευρώ από τον Falciani;


    Το ποσό των 500.000 ευρώ ζητά από τον πρώην υπάλληλο της HSBC Herve Falciani, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, εξαιτίας των αναφορών που γίνονται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του πρώτου. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων για τον Απρίλιο. Η αγωγή του πρώην πρωθυπουργού στρέφεται και κατά του Άντζελο Μινκούτζι, ιταλού δημοσιογράφου, με τον οποίο συνυπέγραψε το βιβλίο του ο Ερβέ Φαλτσιανί.

    Hevre Falciani, Προγραμματιστής, Πρώην υπάλληλος της ΗSBC Γενεύης
    Hevre Falciani, Προγραμματιστής, Πρώην υπάλληλος της ΗSBC Γενεύης

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται εντός του βιβλίου «θεωρίες συνομωσίας», ενώ περιγράφει αναλυτικά: «Οι εναγόμενοι αποσκόπησαν να θίξουν ευθέως την τιμή και την υπόληψη μου, προκειμένου να δημιουργήσουν «κίνητρο» στην κοινή γνώμη, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις βιβλίου το οποίο από κοινού συνυπέγραψαν με τίτλο «La cassaforte degli evasore» («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»).

    Το υπόψη βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο «Chiarelettere». Οι εναγόμενοι, όπως κατωτέρω εκτίθεται, αποτύπωσαν στο υπόψη βιβλίο σκόπιμα και εν γνώσει τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς οι οποίοι αφορούσαν στο πρόσωπό μου και την οικογένειά μου.

    Η ουσία των ισχυρισμών των εναγομένων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σύνολο της πληθώρας των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν ήταν ότι «Ο Σαρκοζί εκβίασε τον Γ. Παπανδρέου να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα, γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε 500 εκ. ευρώ στο εξωτερικό».

    Στην αύξηση των πωλήσεων του βιβλίου τους αποδίδει τις αναφορές γύρω από το πρόσωπό του, αλλά και αυτό της μητέρας του ο πρώην πρωθυπουργός. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «οι εναγόμενοι προκειμένου να αποσπάσουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, φρόντισαν ώστε να διοχετεύσουν στην μεγάλης κυκλοφορίας Ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» «προδημοσίευση» των συκοφαντικών ισχυρισμών τους για το πρόσωπό μου. Πέραν τούτου, εμφανίστηκαν από κοινού σε γνωστή εκπομπή της Ιταλικής τηλεόρασης, όπου διέδωσαν σκόπιμα και με πρόθεση να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου, τους εις βάρος μου συκοφαντικούς ισχυρισμούς τους. (…)

    Τα όσα εν γνώσει τους ψευδή και συκοφαντικά αποτελούν το περιεχόμενο του ως άνω βιβλίου, έλαβαν ήδη τεράστια δημοσιότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο, αφού αποτέλεσαν είδηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να πληγεί κατά βάναυσο τρόπο, ο πυρήνας του δικαιώματός μου στην προσωπικότητα, ιδίως λόγω της ιδιότητάς μου, ως πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

    «Οι χρυσοί πελάτες»

    Εκτενής αναφορά στα σημεία του βιβλίου, στα οποία αναφέρεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου, γίνεται στην αγωγή, όπου περιγράφεται πως οι συγγραφείς του είχαν κατατάξει την μητέρα του πρώην πρωθυπουργού στους «χρυσούς πελάτες» της HSBC. «Ενώ υπήρχαν χιλιάδες καταθέσεις το πραγματικό κέρδος της τράπεζας HSBC στη Γενεύη προερχόταν από περίπου 60 πελάτες, επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, επενδυτικά κεφάλαια που είχαν τεράστια εξουσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, ενώ γίνεται ειδική μνεία στην Μαργαρίτα Παπανδρέου: «Η ισχύς της τράπεζας είναι συνδεδεμένη με τους ισχυρότερους πελάτες της και τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει χάρη σε αυτές τις τεράστιες περιουσίες και τη διαπλοκή συμφερόντων πελατών, επιχειρηματιών και πολιτικών (…) η μητέρα του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου (σελ69) είχε λογαριασμό 500εκ. ευρώ».

    Μάλιστα, το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει την μη πάταξη της διαφθοράς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «αυτές οι αμαρτωλές σχέσεις διαπλοκής δεν επιτρέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες».

    Ακόμη και διαλόγους από την εμφάνιση του δεύτερου εναγόμενου, Άντζελο Μινκούτζι στην ιταλική τηλεόραση και τον γνωστό δημοσιογράφο Μικέλε Σαντόρο περιέχει το δικόγραφο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει στα δικαστήρια τον Ερβέ Φαλτσιανί. Στην εμφάνισή του στις 19 Φεβρουαρίου 2015, ο Μινκούτζι υποστήριξε ότι η πληροφορία που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί για να πιέσει τον τότε πρωθυπουργό, «ήταν ο λογαριασμός της μητέρας του τότε πρωθυπουργού Παπανδρέου. Ένας λογαριασμός αρκετά φουσκωμένος…».

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ παρέχει ως αποδεικτικό στοιχείο και έγγραφο από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου ή άλλου συγγενικού προσώπου του πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα ως δικαιούχου.

    Η αγωγή καταλήγει σε σειρά δημοσιευμάτων του ελληνικού τύπου, όπου με πηχυαίους τίτλους γινόταν αναφορά στο βιβλίο του Ερβέ Φαλτσιανί και τον περιγραφόμενο εντός του «εκβιασμό» του τότε πρωθυπουργού της Γαλλίας στον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «τα όσα ψευδή οι εναγόμενοι διέδωσαν σκόπιμα με το υπόψη βιβλίο τους, η σκόπιμη διοχέτευση και «προδημοσίευση» στην εφημερίδα Corriere de le Sera και η παρουσία τους στην τηλεοπτική εκπομπή «Servizzio Publico» και τα όσα υποστήριξαν σε αυτή, είχαν σκοπό να με θίξουν προσωπικά και πολιτικά».



    ΣΧΟΛΙΑ