• Πολιτική

    Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις για το πολιτικό κέντρο και την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης


    Το πολιτικό κέντρο, οι κεντρώοι ψηφοφόροι που παραδοσιακά δίνουν τη νίκη στις εκλογές, είναι το αντικείμενο ερευνών που κάνουν κόμματα και εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κι έχει ενδιαφέρον τόσο η άποψη των πολιτών για το τι είναι κέντρο, όσο και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του χώρου… αλλά όχι παντοδύναμος.

    Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός όταν ένας αρχηγός κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται δεξιό ή συντηρητικό καταφέρνει να κυριαρχεί έναντι των άλλων αρχηγών που θα έλεγε κανείς ότι έχουν ή διεκδικούν την ιδιοκτησία του πολιτικού κέντρου.

    Θα μπορούσε να πει κανείς δηλαδή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης ή ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο κοντά στον κεντρώο χώρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο τελευταίος έχει καταφέρει να τους ξεπεράσει και να «αλώσει» ένα πολιτικό ακροατήριο που δεν είναι αυτό που λέει ο λαός στο «γαλάζιο μαντρί».

    Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τελευταία, και ειδικά η έρευνα της Prorata που επιχείρησε να εξηγήσει τι είναι το πολιτικό κέντρο, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

    Αφενός γιατί δείχνουν γιατί η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη έχει κάνει ξεκάθαρη στροφή προς το κέντρο και τα περισσότερα νομοσχέδια που περνά έχουν «κεντρώο» χαρακτήρα.

    Αφετέρου για να δουν τα άλλα κόμματα τα λάθη που κάνουν με αποτέλεσμα να αφήνουν πολιτικό «κενό» που εκμεταλλεύεται η Νέα Δημοκρατία.

    Ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών, όπου η ψήφος είναι συνήθως χαλαρή, έχουν ενδιαφέρον οι πολιτικές διεργασίες και τα «τζατζαρίσματα», όχι για το ποιος θα κατακτήσει το κέντρο (αυτός είναι δεδομένα ο Κ. Μητσοτάκης) αλλά ποιος από τους Ν. Ανδρουλάκη ή Στ. Κασσελάκη θα μπορέσουν να κερδίσουν από τη φυσιολογική φθορά της ΝΔ.

    Αναφορικά με την πολιτική ηγεμονία του Κ. Μητσοτάκη, η έρευνα της Opinion Poll έχει ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

     

     

    Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός συνολικά ο κ. Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 42,2%, ο κ. Κασσελάκης παίρνει μόλις 7,8% και ακόμη χαμηλότερα, 7,1%, ο Ν. Ανδρουλάκης.

    Ο ισχυρότερος αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού είναι ο… Κανένας με 26,7%, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες «ψάχνουν» ένα αντίπαλο δέος του αρχηγού της ΝΔ.

    Όμως, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ένας πρωθυπουργός για μια πενταετία παίρνει τόσο υψηλά ποσοστά κι έχει τέτοια διαφορά με τους άλλους αρχηγούς, σχεδόν 35 μονάδες.

    Ακόμη πιο ενδιαφέρον, που δείχνει τη διείσδυση του κ. Μητσοτάκη σε πολλά εκλογικά στρώματα, είναι το στοιχείο ότι τον θεωρούν πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό, 8 στους 10 από τη ΝΔ (79,3%), αλλά και 1 στους 4 από το ΠΑΣΟΚ (27,3%), 1 στους 5 από την Ελληνική Λύση (20,8%), και 22,7% από τη Νίκη.

    Στον χώρο του Κέντρου ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43,9%, έναντι 13,2% του Ν. Ανδρουλάκη και 5,7% του Στ. Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21,7% των κεντροαριστερών, το 43,9% του κέντρου, το 82,5% της κεντροδεξιάς και το 71,6% της Δεξιάς.

    Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της παραδοσιακής δεξιάς, έχει «αλώσει» το κέντρο και «κλέβει» μεγάλα ποσοστά και στην κεντροαριστερά.

    Στην κεντροαριστερά, λοιπόν, πάνω από 1 στους 5 (21,7%) επιλέγει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ πρώτη επιλογή είναι ο Κανένας (33,1%), τρίτη ο κ. Κασσελάκης με 17,2% και τέταρτη ο κ. Ανδρουλάκης με 14%.

    Η έρευνα της Prorata

    Και πάμε στην έρευνα για το τι είναι πολιτικό κέντρο. Σε εκδήλωση που έγινε πριν από μερικές ημέρες, η Prorata παρουσίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση. Σύμφωνα με αυτήν, η ΝΔ εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό κέντρο, αν και με απώλειες. Συγκεκριμένα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 58% όσων αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του Κέντρου, είχαν ψηφίσει ΝΔ.

    Σήμερα ωστόσο, όταν ερωτώνται ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν αύριο διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, τη ΝΔ επιλέγει το 41%.

    Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 17% από τον επίμαχο πολιτικό χώρο, την ίδια στιγμή, που την επιρροή του στο Κέντρο αυξάνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιλέγει το 17% των Κεντρώων (έναντι 11% που το έπραξε στις εκλογές του Ιουνίου), ενώ μάλιστα «τσιμπάει» και ο ΣΥΡΙΖΑ που από 7% τον Ιούνιο, προσελκύει σήμερα το 9%.

    Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι στη ΝΔ κεντροδεξιός δηλώνει το 48%, φιλελεύθερος το 34%, δεξιός το 22% και κεντρώος το 21%

    Στο τι είναι κεντρώος κάποιος υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

    Για παράδειγμα στο ερώτημα αν τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν τον σεβασμό και την πειθαρχία στους θεσμούς, το 93% του πολιτικού κέντρου λέει ναι, το 97% ψηφίζει ΝΔ, το 64% είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 83% από το ΠΑΣΟΚ.

    Διαχωρισμό της Εκκλησίας με το κράτος λέει ότι συμφωνεί το 75% του γενικού πληθυσμού, το 81% του πολιτικού κέντρου, το 66% από τη ΝΔ, το 96% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 85% από το ΠΑΣΟΚ.

    Ως προς αν ωφέλησε την Ελλάδα η συμμετοχή στην ΕΕ, το 62% του πληθυσμού λέει ναι, στο πολιτικό κέντρο αυτό ανεβαίνει στο 89%, στη ΝΔ πάει στο 93%, στον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 61% και στο ΠΑΣΟΚ το 85%.

    Στο ερώτημα: Όλοι οι άνθρωποι έχουν ευκαιρίες για να ευδοκιμήσουν αλλά κάποιοι τις αξιοποιούν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, το 55% του πολιτικού κέντρου λέει ότι συμφωνεί, στη ΝΔ ανεωαίνει στο 76%, πέφτει στο 24% στον ΣΥΡΙΖΑ και πάει στο 42% στο ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα είναι ή δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι ιδέες της Αριστεράς που αφορούν στην οικονομία, το 72% του πολιτικού κέντρου λέει όχι, το 93% της ΝΔ επίσης, ενώ συμφωνεί το 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 36% του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα: Θα πρέπει οι πλούσιοι να φορολογηθούν βαριά ώστε να γίνει άμεση ή έμμεση αναδιανομή του πλούτου ή δεν θα πρέπει διότι αυτό θα οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια και μείωση των θέσεων εργασίας.

    Το 41% του πολιτικού κέντρου λέει ότι συμφωνεί και το 34% διαφωνεί. Στη ΝΔ συμφωνεί το 31% και διαφωνεί το 60%, στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 86% και στο ΠΑΣΟΚ το 59%.

    Τα προβλήματα για τη ΝΔ

    Ακρίβεια αλλά και εγκληματικότητα είναι ασφαλώς οι «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Με βάση την έρευνα της Opinion Poll, το 30,1% λέει ότι είναι ικανοποιημένο συνολικά από το έργο της κυβέρνησης. Ομως, οι παρεμβάσεις της στο μέτωπο της ακρίβειας και της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, βρίσκει ικανοποιημένο το 21,2% ενώ στο θέμα της εγκληματικότητας η ικανοποίηση πέφτει στο 14,5%.

    Παρ’ όλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή των επιλογών των πολιτών γιατί οι τελευταίοι πιστεύουν ότι «κάνει τη δουλειά» ή έχει την προσδοκία ότι θα την κάνει.

    Στη σύγκριση ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εγκληματικότητας ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40,1%, ο Σ. Κασσελάκης το 8,5% και ο Ν. Ανδρουλάκης το 9,8%. Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 33,4%, ο Στ. Κασσελάκης,  13.4% και ο κ. Ανδρουλάκης μόλις 11,2%.

    Ο… Κανένα εμφανίζεται πρώτος σ΄αυτό το πρόβλημα με 36,9%.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μυστικό report Γκρίνμπεργκ στον Μητσοτάκη – Οι «εντολές» του γκουρού της επικοινωνίας στην κυβέρνηση
    Για ποιους λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «αλώσει» το κέντρο – Τι κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
    Πόσο στέρεα είναι η κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό;



    ΣΧΟΛΙΑ