• Πολιτική

    Το μυστικό report Γκρίνμπεργκ στον Μητσοτάκη – Οι «εντολές» του γκουρού της επικοινωνίας στην κυβέρνηση

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ


    O Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Αμερικανός «γκουρού» των focus group, των μετρήσεων της κοινής γνώμης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπιασε ξανά δουλειά σε μια κομβική περίοδο για την κυβέρνηση.

    Ο Αμερικανός σύμβουλος του πρωθυπουργού, επέστρεψε στην Ελλάδα, έπειτα από μια περίοδο ξεκούρασης, μετά τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Γκρίνμπεργκ ήρθε στη χώρα μας δύο φορές τον τελευταίο καιρό, εντείνει την παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου και πιάνει ξανά δουλειά ενόψει και των ευρωεκλογών.

    Ο γνωστός επικοινωνιολόγος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις εκλογικές επιτυχίες της Νέας Δημοκρατίας έκανε τις εισηγήσεις του για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Στο μυστικό report που παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον στενό κύκλο των συνεργατών του στο Μαξίμου, επικεντρώθηκε σε ορισμένα βασικά σημεία που εκτιμά ότι θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Η παρουσίαση έγινε αφού αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των φανερών δημοσκοπήσεων αλλά και οι «κλειστές» έρευνες σε συγκεκριμένα γκρουπ των ψηφοφόρων. Ο Γκρίνμπεργκ ως expert στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και στο πώς επηρεάζεται ο Ελληνας πολίτης που θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το που πρέπει να κινηθεί το κυβερνητικό έργο.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επικαιρότητα εδώ και αρκετό καιρό τα θέματα που «παίζουν» είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η τεκνοθεσία ως συνέχεια του γάμου, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός γενικότερα, αλλά και τα ζητήματα της εγκληματικότητας, όχι μόνο αυτά που συνδέονται με την Greek Mafia αλλά και την μικροεγκληματικότητα και πώς η Αστυνομία είναι αποτελεσματική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που ανέλυσε ο Σταν Γκρίνμπεργκ είναι:

    Ομόφυλα ζευγάρια – Τεκνοθεσία

    Ο «γκουρού» της επικοινωνίας συμβούλευσε την κυβέρνηση να τελειώνει με το θέμα, με την έννοια να κλείσει τη συζήτηση που γίνονται παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο και ψηφίζοντάς το στη Βουλή. Ισως γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι έτοιμος να κάνει την εισήγηση και την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο Γκρίνμπεργκ, με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φαίνεται να πιστεύει ότι ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών περνάει από την ελληνική κοινωνία η οποία κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν δείχνει να ενοχλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Εκεί που υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις είναι στο ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ίσως και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ διαχώρισε τα δύο θέματα λέγοντας ότι δεν δέχεται τους όρους «Γονέας 1 και 2». Οι διευκρινήσεις που θα δοθούν όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα κλείσει οριστικά το θέμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νομικές διευκρινήσεις και διορθώσεις της υπάρχουσας δομής του οικογενειακού δικαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά ζευγαριών που είναι παντρεμένοι στο εξωτερικό, τι θα ισχύει με τα παιδιά σε περίπτωση που ο φυσικός και κατά νόμο γονέας πεθαίνει και άλλα θέματα που αφορούν στα κληρονομικά δικαιώματα.

    Ο Γκρίνμπεργκ, πάντως, εκτιμά ότι το θέμα αυτό δεν θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών. Ότι δηλαδή παρά τις αναταράξεις που έφερε η συζήτηση, στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στα κόμματα, θα ξεχαστεί εύκολα, αφού ψηφιστεί από τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση ο επικοινωνιολόγος είπε στον Μητσοτάκη «προχώρα το ταχύτερο, να κλείσει η συζήτηση που φέρνει φθορά (η συζήτηση κι όχι το αυτό καθ’ αυτό το θέμα).

    Ακρίβεια – πληθωρισμός

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο report του ο κ. Γκρίνμπεργκ στο πρόβλημα της ακρίβειας και στην άνοδο των τιμών που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. «Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση και να ρίξει όλο το βάρος της», είπε ο επικοινωνιολόγος ο οποίος φαίνεται να μη «λαθεύει» στις εκτιμήσεις του.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συνεχείς αναφορές τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από το Νταβός που βρέθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, για τα οικονομικά θέματα, τη μάχη κατά της ακρίβειας, την ανάγκη να έρθουν κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία η ενεργοποίηση του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Κώστα Σκρέκα να μιλά για σκληρά πρόστιμα για κερδοσκοπία, να καταθέτει την ΚΥΑ με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και να προσπαθεί γενικών να υλοποιήσει ένα πλάνο μείωσης των τιμών, μια μείωση που θα καταλάβει στην τσέπη του ο καταναλωτής.

    Αν και το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την τρομακτική αύξηση των ναύλων, η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση.

    Αλλωστε, ο Γκρίνμπεργκ φέρεται να είπε ότι αυτό είναι και το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και θα τους επηρεάσει στην ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Οι έρευνες που έκαναν εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και τα μυστικά γκάλοπ του Μαξίμου δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της ακρίβειας.

    Μπορεί, βεβαίως, να μην έχει πολιτικό αντίπαλο ή οι προτάσεις των άλλων κομμάτων να μην είναι καθαρές ή να μην επικοινωνούνται καλύτερα, όμως, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, στροφή σε μικρότερα κόμματα ή αύξηση της αποχής θα είναι αποτέλεσμα της ακρίβειας που τσακίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να φαίνονται οι δράσεις της στον τομέα της αγοράς, όμως, το πρόβλημα θα συνεχίσει να είναι το νούμερο ένα για το Μαξίμου.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες που κάνει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια στα συντηρητικά – παραδοσιακά στρώματα της κοινωνίας (τους γνωστούς νοικοκυραίους) όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για την κατάσταση της οικονομίας, την προσωπική τους ευημερία.

    Ασφάλεια

    Ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη όλο και περισσότερο, και φαίνεται στα δημοσκοπικά δεδομένα, είναι η ασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης. Την ανησυχία για την εγκληματικότητα επέτεινε η δολοφονία του νονού της νύχτας, Βαγγέλη Ζαμπούνη, και ο τρόπος που έγινε αυτή, όμως, οι ψηφοφόροι επηρεάζονται ιδιαίτερα και από την καθημερινή, μικρή εγκληματικότητα.

    Αύξηση των περιστατικών βίας, παραβατικότητα σε νεαρή ηλικία με απανωτές υποθέσεις, και γενικώς μια γενικευμένη αναταραχή, έχει προκαλέσει φοβία στους πολίτες. Τα focus groups που ερωτώνται αναφέρουν ότι είναι και αυτό ένα στοιχείο που επηρεάζει τις επιλογές των ψηφοφόρων.

    Αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να μέτρησαν στην απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον έμπειρο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Πολιτική κατάσταση

    Ο Σταν Γκρίνμπεργκ φέρεται να έκανε και μια τοποθέτηση σχετικά με την πολιτική κατάσταση, την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τους προβληματισμούς που υπάρχουν.

    Ο γκουρού των στατιστικών φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι παραμένει κυρίαρχος στο Κέντρο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει στα παραδοσιακά εκλογικά στρώματα του Κέντρου που κάποτε το ψήφιζαν. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη που δεν δείχνει καμιά ανάκαμψη, το αντίθετο μάλιστα.

    Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και γενικά το μεταρρυθμιστικό προφίλ που δείχνει σε διάφορους τομείς, εκτιμάται θετικά από τους κεντρώους ψηφοφόρους.

    Νομοσχέδια όπως αυτό για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τους γάμους ομοφύλων, τις αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας και τάξης, είναι η ατζέντα που θέλει να ακούσει ο κεντρώος πολίτης.

    Σε γενικές γραμμές, οι «εντολές» του Γκρίνμπεργκ προς την κυβέρνηση είναι να κλείσουν το μέτωπο με τα ομόφυλα ζευγάρια, να σταματήσει αυτός ο αέναος διάλογος για το νομοσχέδιο που προκαλεί τριβές και με την Εκκλησία, και να ασχοληθούν οι υπουργοί με μείζονα θέματα, όπως αυτό της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

    Διαβάστε επίσης:

    H κυβέρνηση απαντά στον Ιερώνυμο: Τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα
    Μητσοτάκης στο Bloomberg TV: Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία
    Σκρέκας για αντιμετώπιση αισχροκέρδειας: Πρόστιμα από €5.000 ως €2 εκ., συνεχόμενοι καθολικοί έλεγχοι
     



    ΣΧΟΛΙΑ