• Πολιτική

    Η μάχη των «τριών Κρητικών» για το πολιτικό Κέντρο και οι εκδηλώσεις για Γιαννάκου και Σημίτη

    Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης


    Μια ακόμη μάχη για την ηγεμονία στο χώρο του κέντρου, βρίσκεται σε εξέλιξη, και με φόντο τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τη δεύτερη θέση, αλλά και τη μεγάλη εκδήλωση που γίνεται τη Δευτέρα το βράδυ προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Παρά το γεγονός ότι εκ του εκλογικού αποτελέσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγεμονεύει του χώρου, είναι αυτονόητο ότι οι βασικοί «ιδιοκτήτες» του, ο Στ. Κασσελάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης, θέλουν να βάλουν τέλος σ’ αυτή την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει αφήσει το στίγμα του, επιδιώκοντας μια ξεκάθαρη στροφή προς την Κεντροαριστερά και διώχνοντας επί της ουσίας τα αριστερά «βαρίδια» (όπως χαρακτηρίζονται από την ομάδα του), τους κατ’ όνομα ιδιοκτήτες του κόμματος.

    Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι η στρατηγική του κ. Κασσελάκη είναι να δημιουργήσει ένα κόμμα που θα έχει περισσότερες αναφορές στο Κέντρο, που θα είναι λιγότερο αριστερό και περισσότερο κεντρώο και που δεν θα δαιμονοποιεί το κεφάλαιο, όπως άλλωστε και ο ίδιος ανέλυσε στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Η ομάδα του νέου προέδρου εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον αν συνεχίσει να μένει προσκολλημένος στο 3% κι ότι μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία, μόνο αν αφαιρέσει από τον Κ. Μητσοτάκη τους ψηφοφόρους του Κέντρου.

    Στην ίδια ακριβώς δεξαμενή στοχεύει και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει επαναπατρισμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έφυγα στα χρόνια των μνημονίων και πήγαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

     

    Κ. Σημίτης
    Κ. Σημίτης

     

    Γι’ και οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη και η γενικότερη στρατηγική του δεν στοχεύουν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο «πράσινο μαντρί».

    Αλλά στοχεύουν στην κοινωνία, στο χώρο του κέντρου που έχει «αλωθεί» από τις κεντρώες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    Και γι’ αυτό ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να χτυπά την κυβέρνηση σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας, όπως οι υποκλοπές ή η απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών.

    Πιστεύει έτσι ότι μπορεί να αφαιρέσει από τον Κ. Μητσοτάκη την «ταμπέλα» του μετριοπαθούς κεντροδεξιού πολιτικού και να επαναφέρει το δίλημμα του παρελθόντος, ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά.

    Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αφήσει απροστάτευτα τα κεκτημένα, αυτά που τον οδήγησαν σε απανωτές νίκες από το 2019 μέχρι σήμερα.

    Ανοίγματα δηλαδή στο χώρο του κέντρου, συγκλίσεις με πολιτικούς που κάποτε θα ήταν «άσπονδοι εχθροί» της δεξιάς, πολιτικές που στόχο έχουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα κι όχι την παραδοσιακή δεξιά δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας.

    Αυτή την επιλογή ο πρωθυπουργός θα την προωθεί μέχρι τέλους καθώς πιστεύει ότι το Κέντρο φτιάχνει κυβερνήσεις ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε περιδίνηση και εσωστρέφεια τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

    Οι δύο αντίθετες εκδηλώσεις

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης πάει σε δύο εκδηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και άκρως αντίθετες. Από τη μια το απόγευμα θα παρευρεθεί στην εκδήλωση μνήμης προς τιμήν της Μ. Γιαννάκου που διοργανώνει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» και λίγο μετά θα πάει στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστας Σημίτη που διοργανώνει το «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» με βασικό πρόσωπο την Αννα Διαμαντοπούλου.

     

    Μ. Γιαννάκου
    Μ. Γιαννάκου

     

    Καραμανλικοί εναντίον Σημιτικών θα μπορούσε να πει κανείς μια και στην πρώτη εκδήλωση το παρών θα δώσει και ο Κώστας Καραμανλής ενώ υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση ώστε αυτή η γιορτή για την κ. Γιαννάκου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους υπουργούς και στελέχη της ΝΔ.

    Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας προς το Κέντρο, δεν θα μπορούσε να μην πάει στην εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη, αναγνωρίζοντας προφανώς την προσφορά του αλλά και μη θέλοντας να εγκαταλείψει ένα μετριοπαθές κοινό που ψήφισε ΝΔ από το 2019 και μετά, αλλά που θα μπορούσε να φύγει από αυτήν και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ΠΑΣΟΚ.

    Ετσι, η μάχη για την Κεντροαριστερά καλά κρατεί με τους τρεις Κρητικούς πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν τα πάντα για να κατακτήσουν την «πολύφερνη νύφη».

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Πρώτο ραντεβού με φόντο τη μάχη για τη δεύτερη θέση
    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση: O καθένας με τους δικούς του δαίμονες

    Ευάγγελος Βενιζέλος: Η κοινωνία έχει συναίσθηση της ασσυμετρίας της χώρας, αλλά δεν βλέπει λύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ