• Άρθρα

    Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα από τον Κασσελάκη

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Δύο βίντεο που κυκλοφορούν σήμερα αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί εύκολα να κλονιστεί. Το ένα απεικονίζει την σοβαρότητα Μητσοτάκη. Το δεύτερο την αθλιότητα Κασσελάκη. Ένα τρίτο με την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, δίνει την αποστομωτική απάντηση στον ηγέτη του άλλοτε κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

    Το ένα αφορά στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Νταβός, στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, με παγκόσμια κυκλοφορία και απήχηση. Ένας μετριοπαθής, σοβαρός πολιτικός, ηγέτης μίας χώρας που κατά γενική ομολογία έχει αποσπάσει τον διεθνή θαυμασμό για την επαναφορά της από τα βάθη της δεκαετούς κρίσης της, μίλησε για θέματα παγκόσμιας σημασίας, εξήγησε την πολιτική της Ν.Δ. που την έφερε στην εξουσία και στην επανεκλογή, χωρίς εξάρσεις, χωρίς να θίξει ή να υποβαθμίσει τον οποιονδήποτε. Η δε ατάκα του στην ερώτηση του Agrawal για την πιθανότητα επανεκλογής του Trump έχει γίνει viral.

    Το δεύτερο βίντεο αφορά στην προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να παραμείνει στην επικαιρότητα, να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις εσωτερικές διαμάχες του κόμματος του, να επιβεβαιώσει την αμφισβητούμενη ηγεσία του, χρησιμοποιώντας έντονα ιδεολογικά και κομματικά φορτισμένο υλικό από συνεδρίαση ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Πέρα από το γεγονός ότι η επίθεση έγινε με δυσφήμηση της χώρας μας, η αθλιότητα Κασσελάκη είναι ότι επαναλαμβάνει και υιοθετεί, όπως με σαφήνεια εξηγεί στο τρίτο βίντεο η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί πέντε φορές και, μολονότι έχουν δοθεί απαντήσεις, η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών τα επαναφέρει για έκτη φορά και για καθαρά κομματικούς λόγους – που άπτονται βέβαια και των ευρωεκλογών. Η αντίδραση της  Ασημακοπούλου πρώτα στην μητρική της γλώσσα και στην συνέχεια με άψογα αγγλικά, μάλλον αποστόμωσε τους ξένους ιδεοληπτικούς.

    Με την ανάρτηση του ο Κασσελάκης αποδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, τρία πράγματα:

    • Δεν το ενδιαφέρει η χώρα αλλά ο εαυτός του και, ίσως, το κόμμα του
    • Δεν έχει σοβαρό λόγο να προβάλει και καταφεύγει στην απροσχημάτιστη υιοθέτηση ψευδών καταγγελιών τρίτων και μάλιστα ξένων
    • Η πολιτική του δεν έχει ούτε συνοχή, ούτε ιδεολογικό υπόβαθρο, ούτε σχέση με την ελληνική κοινωνία. Ηθικά έωλη, κυριολεκτικά αρπάζει ευκαιρίες (έτσι τις θεωρεί) για να προβάλει όχι θέσεις αλλά αρνήσεις.

    Συνεχίζει, στην ουσία την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, λες και αυτά που ισχυριζόταν η πάλαι ποτέ αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκηρύχτηκε με κραυγαλέο τρόπο και μάλιστα δύο φορές από την πλειοψηφία των πολιτών. Δύσκολα μαθαίνει ο άνθρωπος, αλλά ας του δώσουμε τράτο να θάψει κι ‘α΄΄λο τον εαυτό του και ότι έχει απομείνει από το κόμμα του: το κόμμα Κασελάκη.

    Είναι σαφές ότι ως προς το ψέμα, ο Κασσελάκης είναι ένθερμος αντιγραφέας του Trump: μεγάλα και αδιάντροπα ψέματα, ξανά και ξανά, μήπως και πιάσουν. Ως προς την μέθοδο, ο Κασσελάκης έχει μπερδέψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον αφοριστικό λόγο με την πολιτική εκστρατεία και την διατύπωση πρότασης εξουσίας. Αναρωτιέται κανείς αν πιστεύει ότι η εμφάνιση με χακί φανελάκι που παραπέμπει σε Αμερικάνο πεζοναύτη τον κάνει να μοιάζει με άνθρωπο του λαού; Δυστυχώς, στον βαθμό που ο Κασσελάκης είναι investment banker, η ενασχόληση του με το εφήμερο και το επιφανειακό δεν πρέπει να προξενεί κατάπληξη. Αυτό είναι το πιστεύω της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος, εξάλλου.

    Χαρακτηριστικό, π.χ., είναι το παράδειγμα όπου αφού δεν διστάζει να κατηγορήσει την Ελλάδα ως χώρα αυταρχική που έχει υπονομεύσει τους θεσμούς της δημοκρατίας, καταλήγει με την απόλυτη αοριστία «Οι θεσμοί θα αναπνεύσουν. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

    Θα συμπλήρωνα τον τελευταίο γράφοντας «Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα από τον Κασσελάκη».

    Διαβάστε επίσης

    Γκρίζα η παγκόσμια προοπτική

    Πόσο στέρεα είναι η κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό;

    Κάνετε το όπως η Ιρλανδία



    ΣΧΟΛΙΑ