• Πολιτική

    Τι αλλάζει για την λήψη προνοιακών επιδομάτων

    Μιχαηλίδου: Θεσπίζεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ – Συνάντηση με φορείς στη ΝΔ

    Δόμνα Μιχαηλίδου


    Σε σημαντικές παραμετρικές αλλαγές για την καταβολή τόσο του επιδόματος ενοικίου, όσο και του επιδόματος παιδιού είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, όπως αναφέρουν στο «Mononews», διαπιστώθηκαν σωρεία στρεβλώσεων ως αποτέλεσμα του τρόπου που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση να διανείμει τα συγκεκριμένα επιδόματα.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις αρκετών δικαιούχων επιδομάτων ενοικίου που έχουν δηλώσει την ίδια κατοικία και λαμβάνουν το επίδομα με τον ίδιο αριθμό παροχής της ΔΕΗ κι αυτό γιατί ο λογαριασμός έχει παραμείνει στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου από την έναρξη της νέας χρονιάς θα απαιτηθεί η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο για δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα να καλυφθεί κάποιο μέρος του κόστους για την μεταφορά του ονόματος του λογαριασμού από την ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για την αλλαγή του ονόματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού και το είδος της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Την ίδια στιγμή, θα ζητηθεί και η διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης. Στόχος είναι να αποτραπούν τα φαινόμενα δήλωσης πολλαπλών κατοικιών από ένα και μόνο δικαιούχο, προκειμένου να εισπράξει πολλαπλές φορές το επίδομα στέγασης.

    Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση των ετών παραμονής στη χώρα από 10ετία σε 5ετία που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει την δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος. Σύμφωνα με τα στοιχειά του υπουργείου Εργασίας η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος εκτοξεύτηκε από τα 970 εκατ. ευρώ στα 1,7 δισ. ευρώ. Προκειμένου να εκλογικεύσει το κόστος, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων δέχεται εισηγήσεις αρμόδιων υπαλλήλων του υπουργείου για την αύξηση των ετών παραμονής στη χώρα είτε σε 10 χρόνια, είτε στην καλύτερη περίπτωση σε 7 χρόνια.

    Πέρα από τις παραμετρικές αλλαγές, δρομολογείται και η πλήρης καταγραφή όλων των δικαιούχων που λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφής επιδόματα σε ένα ενιαίο μητρώο, ώστε να υπάρχει για πρώτη φορά καταγεγραμμένο για κάθε δικαιούχου το μηνιαίο εισόδημα του από επιδόματα.



    ΣΧΟΛΙΑ