• Διεθνής πολιτική

    Συναγερμός στο Βέλγιο: Εκκενώνονται πυρηνικά εργοστάσια υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων


    Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο το Βέλγιο, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο  Zaventem και στο μετρό των Βρυξελλών, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και πάνω από 80 τραυματίες.

    Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, «τα βελγικά πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Στρατιώτες βρίσκονται επιτόπου, τα κάγκελα έκλεισαν, οι έλεγχοι είναι συστηματικοί».

    H δεδομένη κρίσιμη κατάσταση οδήγησε τις Βελγικές αρχές στην εκκένωση δύο πυρηνικών σταθμών, του Τιχάνζ και του Ντόελ, όπως μεταδίδει το δίκτυο VTM.

    Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Η αστυνομία εκκένωσε τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ», ανέφερε το VTM επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    H εταιρεία θερμοηλεκτρικής ενέργειας Εlectrabel αύξησε μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις τα μέτρα ασφαλείας σε δύο πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου.

    Τα δύο πυρηνικά εργοστάσια είναι το Ντόελ που διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις αντιδραστήρες και το Τιχάνζ που διαθέτει τρεις. Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν κλείσει.

    Το Βέλγιο διαθέτει πολλά πυρηνικά εργοστάσια, όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα:

    Είχαν πληροφορίες από τον Φλεβάρη

    Ύποπτο βίντεο που φαίνεται ότι συνδέει τους τζιχαντιστές, που αιματοκύλισαν το Παρίσι με την πυρηνική βιομηχανία του Βελγίου είχαν ανακαλύψει οι βελγικές Αρχές την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, όπως είχε ανακοινώσει η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

    Το βίντεο, που ανακαλύφθηκε κατά τις εφόδους, που διενήργησε η βελγική Αστυνομία μετά το μακελειό στο Παρίσι, περιέχει περίπου 10 ώρες εξωτερικής παρακολούθησης του σπιτιού ενός προσώπου που εργάζεται στον «πυρηνικό κόσμο» του Βελγίου, όπως είχε δηλώσει τότε εκπρόσωπος της κεντρικής εισαγγελίας.

    Ο εκπρόσωπος  είχε διευκρινίσει ότι  δεν είχαν βρεθεί στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κάτοχοι του βίντεο σχεδίαζαν κάποια τρομοκρατική επίθεση, όμως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press και της τοπικής εφημερίδας De Standaard, το παρακολουθούμενο πρόσωπο κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο κέντρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων του Μολ, στην περιοχή της Φλάνδρας. Επισήμως, οι Αρχές δεν έχουν αποκαλύψει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα ή την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η κάμερα παρακολούθησης είχε τοποθετηθεί έξω από την οικία του προσώπου-στόχου. Η κινηματογράφηση φαίνεται ότι γινόταν από ένα κοντινό άλσος.

    Η εισαγγελία αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια έφοδο βρέθηκε το βίντεο, ή εάν συνδέεται με κάποιον από τους 11 υπόπτους που έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    Σημειώνεται πως μετά τις επιθέσεις του Παρισιού η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας του Βελγίου, η FANC, διέταξε αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις μονάδες πυρηνικής ενέργειας της χώρας και σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν ραδιενεργά υλικά.



    ΣΧΟΛΙΑ