• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ

    • NewsRoom

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Χαλιφά Χαφτάρ


    Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Χαλιφά Χαφτάρ, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή.

    «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη» δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Η συνάντηση με τον κ. Μητσοτλακη ξεκίνησε γύρω στις 13.15 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 40 λεπτά.

    Νωρίτερα ο στρατάρχης Χάφταρ είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

    «Περιμένουμε από τη Γερμανία να εκφράσει στη Διάσκεψη την ευρωπαϊκή θέση ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα. Ενθαρρύναμε τον Χαλίφα Χαφτάρ να μετάσχει στη διάσκεψη με εποικοδομητικό πνεύμα και να επιχειρήσει να πετύχει κατάπαυση του πυρός, αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, απομάκρυνση των μισθοφόρων και ακυρότητα των παράνομων μνημονίων, παρατηρήσεις στις οποίες συμφώνησε ο στρατάρχης» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα της Λιβύης, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη.

    Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ στην χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha. Επίσης, προειδοποίησε με βέτο στην ΕΕ, αν όποια απόφαση για το λιβυκό ζήτημα δεν θεωρεί άκυρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

    «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητος. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον κ. Μητσοτάκη στην κ. Μέρκελ για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.



    ΣΧΟΛΙΑ