• Πολιτική

    Τηλεφώνημα σε Μέρκελ: Δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για την μη πρόσκληση της Αθήνας στο Βερολίνο

    • NewsRoom
    Πέτσας

    Aπό συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ


    Ενώ ο Χαλιφά Χαφτάρ βρισκόταν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα της Λιβύης, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη.

    Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

    Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

    Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

    Η καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η κ. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ στην χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha. Επίσης, προειδοποίησε με βέτο στην ΕΕ, αν όποια απόφαση για το λιβυκό ζήτημα δεν θεωρεί άκυρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

    «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητος. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον κ. Μητσοτάκη στην κ. Μέρκελ για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

    Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επέμεινε για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στις συνομιλίες παρά το γεγονός, όπως σημειώνει και η γερμανική εφημερίδα, ότι «οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης».



    ΣΧΟΛΙΑ