• Πολιτική

    Σε ανθρώπινο επίπεδο τα συλλυπητήρια της αντιπολίτευσης για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος

    Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος


    Με εμφανή τη διάθεση να διατηρηθούν ευδιάκριτες οι διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν και κυρίως το αγεφύρωτο όπως αποδεικνύεται πολιτικό χάσμα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ επικεντρώνουν τα συλλυπητήρια μηνύματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, στο ανθρώπινο επίπεδο.

    «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας με την σημείωση ότι «Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή  μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    Στο ίδιο ύφος και το σχόλιο του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, παρά την επίμονη προσπάθεια κάποιων να την ξαναγράψουν. Η μοναρχία στην Ελλάδα αποτελεί ένα κεφάλαιο της ιστορίας το οποίο έχει κλείσει, οριστικά, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την ευρύτατη αποδοχή του πολιτικού συστήματος. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του εκλιπόντος».

    Σε υψηλούς τόνους το σχόλιο του  βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ανέφερε πως: «Τον Δεκέμβρη του ’74 ο λαός κατάργησε τη μοναρχία, οριστικά και αμετάκλητα. Δηλαδή έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια», προσθέτοντας πως  «ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ και η οικογένειά του ταυτίστηκαν με τις πιο μαύρες και σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που για το ΚΚΕ και χιλιάδες αγωνιστές αυτά είναι ακόμα στις μνήμες, δεν φεύγουν. Και μιλάμε για παρανομίες, διωγμούς, εξορίες και εκτελέσεις. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε: Ούτε να το σκέφτονται για τιμές και δημόσιες δαπάνες. Αρκετά πλήρωσε εν ζωή ο λαός, δεν θα πληρώσει και τώρα».

    Όχι στην οποιαδήποτε θεσμική  εκτροπή, προειδοποιεί το ΜΕΡΑ 25 επισημαίνοντας πως το κόμμα «σέβεται ανθρώπινα τον κάθε θάνατο. Δεν θα ανεχθούμε όμως την παραμικρή θεσμική εκτροπή που θα συνιστούσε είτε η ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ στο Τατόι, το οποίο ο λαός πλήρωσε ακριβά για να περάσει στην κυριότητά του, είτε ταφή δημοσία δαπάνη για πολίτη που δεν δέχθηκε ποτέ την συνταγματική νομιμότητα που διέπει το εν λόγω δημόσιο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα να αποδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Διπλωματικές πηγές: Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για τις τουρκικές προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ