• First Top Stories

    Πολιτική τρικυμία: Χωρισμένοι στα δύο οι ΑΝΕΛ, αβέβαιο το μέλλον της συγκυβέρνησης

    • Νένα Σώκου


    Σε γρίφο εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα, με ορατό το ενδεχόμενο απρόοπτων πολιτικών εξελίξεων εξαιτίας της ασαφούς ακόμη στάσης που θα τηρήσει ο Πάνος Καμμένος εν όψει της ολοκλήρωσης των συνταγματικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επερχόμενη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος επανειλημμένα έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν φτάσει αυτή η ώρα, ωστόσο δηλώσεις στελεχών των ΑΝΕΛ περιπλέκουν την κατάσταση για το εάν, το πότε και το πώς θα γίνουν οι κινήσεις αυτές, ενώ εκκρεμεί την Τετάρτη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου ίσως υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης και των προθέσεων.

    Νωρίτερα σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επανέλαβε ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία και δήλωσε ότι η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ θα ήταν δώρο. Επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να υπονομεύσει την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ωστόσο είναι εξωκοινοβουλευτική. «Εγώ δεν έχω κληθεί να συμμετάσχω στη διαδικασία της Τετάρτης, κάτι που ίσως είναι και δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι βουλευτής, άρα δεν είμαι και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι θα συζητηθεί».

    Η ίδια συμπλήρωσε: «Αυτό που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι ότι το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση».

    «Τι θα πει ότι ο Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές;»

    «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του…» συμπλήρωσε η κ. Χρυσοβελώνη.

    Νωρίτερα, πάντως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης έδωσε μια άλλη εκδοχή των όσων θα ακολουθήσουν. Είπε, δηλαδή, ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν οριστεί η ημερομηνία για την ψηφοφορία στην Βουλή, και συμπλήρωσε ότι από την στιγμή που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.

    «Από την στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών. […] Εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή, με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

    Σε επόμενη ερώτηση τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;» προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».

    Μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση;

    Πέραν των δηλώσεων και των οργισμένων αντιδράσεων του Πάνου Καμμένου για την συνάντηση Τσίπρα – Παπαχριστόπουλου, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και πώς μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν και αν το «διαζύγιο» οριστικοποιηθεί και οι ΑΝΕΛ πράγματι αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα πως είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως και η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί και η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πορεία της ως κυβέρνησης μειοψηφίας. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν τίθεται θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.

    Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, φαίνεται ότι η ΝΔ επανεξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται πως τα «κουκιά» βγαίνουν καθώς η ψηφοφορία θα διεξαχθεί επί των παρόντων βουλευτών. Τα «ναι» δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 120.

    Στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενδέχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, αφού βουλευτές σε κυβερνητικές θέσεις δύσκολα θα καταψηφίσουν.

    Η συνέντευξη Τσίπρα

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το δικό του μήνυμα στον Πάνο Καμμένο από την συχνότητα του καναλιού Open, όπου θα δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο και στην Έλλη Στάη την Τετάρτη το βράδυ.

    Αρχικά η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης, όμως μετατέθηκε για την Τετάρτη. Η επίσημη αιτιολογία για την 24ωρη αναβολή είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις, όμως το πιθανότερο είναι πως ο πρωθυπουργός περιμένει τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

    Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Open, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε ερωτήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Πάνο Καμμένο και την κυβερνητική πλειοψηφία όταν θα φτάσει στη Βουλή προς κύρωση η προωθούμενη συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων, για τον τελικό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, για τις εξελίξεις στην οικονομία, για την υπόθεση Novartis, αλλά και για την προγραμματισμένη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το παρασκήνιο: Η μυστική συνάντηση που δεν έμεινε μυστική και η οργή Καμμένου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εισηγήσεις» στον Τσίπρα να κυρώσει άμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών : «Έχουμε διπλή πλειοψηφία»



    ΣΧΟΛΙΑ