• Top Stories

    Όλο το παρασκήνιο: Η μυστική συνάντηση που δεν έμεινε μυστική και η οργή Καμμένου

    • Νένα Σώκου


    Το δριμύ ψύχος που σαρώνει την χώρα τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται ικανό να ρίξει τη θερμοκρασία σε έναν καυτό, από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα κριθούν πολλά τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το πόσο θα τραβήξει ακόμη η συνεργασία Τσίπρα – Καμμένου στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Όπως όλα δείχνουν -κι αν η συμφωνία περάσει όλα τα εμπόδια στην Βουλή της ΠΓΔΜ με καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου- φτάνει στην Αθήνα για κύρωση στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρξουν καθυστερήσεις και θα φέρει την συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, αρχικά στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Οργή Καμμένου

    Ενώ οι παραπάνω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτοξεύει και πάλι απειλές ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ενώ έκανε και ευθεία επίθεση κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

    Το φιτίλι, αυτή την φορά, άναψε από μια συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η συνάντηση δεν κρατήθηκε μυστική και έφτασε στα αυτιά του αρχηγού των ΑΝΕΛ, ο οποίος -σύμφωνα με συνομιλητές του- θεώρησε ότι με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας παραβίασε συμφωνία που υπήρχε μεταξύ τους να μην συμπεριληφθεί κανένας από τους σημερινούς βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές.

    «Έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές» έλεγε στο Ποντίκι στις 14 Δεκεμβρίου ο Πάνος Καμμένος.
    Η οργή του Πάνου Καμμένου είναι τέτοια που έφτασε να μιλά για αποστασία. Μέσα στο κλίμα αυτό συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί.
    Ωστόσο, η αφορμή για το νέο ξέσπασμα Καμμένου δόθηκε από μια συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του». Και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έπιασε το Twitter…
    «Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και «μαφιόζικα», δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…» έγραψε προαναγγέλλοντας πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν και σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων.
    Ένα δεύτερο γεγονός που έχει εξοργίσει τον Πάνο Καμμένο είναι και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας σπάει μονομερώς το μορατόριουμ του Μαρτίου φέρνοντας την Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή έναν μήνα νωρίτερα, αφού δεν θέλει το δύσκολο και επώδυνο αυτό θέμα να ροκανίζει πολιτικές δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική περίοδο.
    Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει δηλώσει πως ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αυτή θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, γεγονός πρωτόγνωρο καθώς δεν υπάρχει μεταπολιτευτικό ιστορικό προηγούμενο στη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα άγνωστο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα που «τρέλανε» τον Πάνο Καμμένο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Δεν θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του «ολετήρα Κοτζιά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παπαχριστόπουλος: Δώρο η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ – Θα ψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ