• Πολιτική

    “Bello Ciao”, η παραίτηση του “όμορφου” Matteo Renzi στα πρωτοσέλιδα της Ευρώπης

    • NewsRoom
    Renzi

    Η παραίτηση Matteo Renzi στα πρωτοσέλιδα


    Ο θρίαμβος του “όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα, πυροδότησε αναπόφευκτα κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η αποτυχία του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, δε θα μπορούσε να μη γίνει πρωτοσέλιδο.

    “Η Ιταλία τρεκλίζει” λέει ο Guardian, “Θρίαμβος του όχι, ο Renzi αποχωρεί” αναφέρει στο εξώφυλλό της η La Repubblica, “Bello Ciao” (Αντίο όμορφε) ίσως το πιο ωραίο εξώφυλλο επέλεξε η εφημερίδα Il manifesto για να αποχαιρετήσει τον απελθών πρωθυπουργό Matteo Renzi. H βαριά ήττα του “όμορφου” Matteo Renzi στο ιταλικό δημοψήφισμα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μετα το ηχηρό “no” των γειτόνων.  

    Il manifesto: Aντίο όμορφε

    Η εφημερίδα “Il manifesto” με τον λιτό και απέριττο τίτλο: «Bello Ciao» (Αντίο όμορφε) αποχαιρετά τον Matteo Renzi, ο οποίος απεικονίζεται με γυρισμένη την πλάτη.  

    Guardian: Η Ιταλία τρεκλίζει μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος που ανάγκασε τον  Renzi σε παραίτηση

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός χάνει το δημοψήφισμα, καμία περίπτωση πλέον για αναδιάρθρωση του Συντάγματος, λέει ο Guardian τονίζοντας ότι οι αντίπαλοί του Renzi κάνουν πάρτι για το αποτελέσμα.
    La Repubblica: Θρίαμβος του «όχι», ο Ρέντσι αποχωρεί

    Στην πρώτη της σελίδα, η ταλική «La Repubblica» επιμένει στον θρίαμβο του “όχι” απεικονίζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας προβληματισμένο και με το κεφάλι σκυφτό κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Τα δάκρυα του Ρέντσι: έχω εντολή να πάω σπίτι μου», αναφέρει λίγο πιο κάτω.

    Il tempo: Ω, όχι

    Πιο παραστατικό και δραματικό το εξώφυλλο της ιταλικής “Il Tempo”, όπου ο  Renzi, χωρίς επίσημη αμφίεση κρατά το κεφάλι του και ένα “Ω, όχι” επισημαίνει τη βαριά του ήττα.


    dwDW: Quo vadis, Italia?

    Η γερμανική Deutsche Welle, αναρωτιέται πού οδεύει η Ιταλία, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε την ξεκάθαρη επιλογή της: το «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση κέρδισε το δημοψήφισμα με 60% των ψήφων, περιορίζοντας το «ναι» στο 40%. «Η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ» ανακοίνωσε ο Ματέο Ρέντσι.

    Reuters: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω 

    «Οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση» επισημαίνει στον τίτλο του το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας την ήττα του Ματέο Ρέντσι. «Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Renzi βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες.

    «Η Ιταλία έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν στις εκλογές του 2013 που δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκάστηκαν να στηρίξουν μία αδύναμη κυβέρνηση. Τώρα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα» σχολιάζει το πρακτορείο.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιταλία: Η αγωνία στο κατακόρυφο. Θα πέσουν οι Ιταλικές τράπεζες;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρώ και μετοχές: Έτοιμοι για σεισμό όλοι στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραιτήθηκε ο Renzi



    ΣΧΟΛΙΑ