• Πολιτική

    Ομόφωνο «όχι» των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου στην πρόεδρο Β.Θάνου για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης

    Βασιλική Θάνου

    Βασιλική Θάνου, πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου και τεώς πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Ούτε ένας από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου, δεν συντάχθηκε με την άποψη της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι μπορεί να αυξηθεί, εκτός συνταγματικής αναθεώρησης, η ηλικία συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων.

    Δώδεκα ήταν οι παριστάμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί, δώδεκα και οι ψήφοι ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά σε καμία περίπτωση με νομοθετική η άλλη ρύθμιση.

    Η διοικητική Ολομέλεια των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε για να γνωμοδοτήσει για το θέμα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν της προτάσεως της κ. Βασιλικής Θάνου, η οποία συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εκφράζει την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει τώρα αλλαγή και οι δικαστικοί να συνταξιοδοτούνται στα 70 τους χρόνια και όχι στα 67 που ισχύει σήμερα.

    Οι εισαγγελείς ομόφωνα απάντησαν: «Τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

    Στη Διοικητική Ολομέλεια συμμετείχαν 12 από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας ή υπηρεσιακούς.

    Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που απέρριψαν το ενδεχόμενο ρύθμισης στον παρόντα χρόνο του θέματος παρατάσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών, τοποθετήθηκαν και για την μελλοντική περίπτωση, όποτε η συνταγματική αναθεώρηση δρομολογηθεί και γίνει.

    Δύο οι προτάσεις που τέθηκαν και έλαβαν από έξι ψήφους η καθεμία:

    • Πρέπει να εξεταστεί θετικά η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών.
    • Το θέμα αυτό τώρα είναι άκαιρο και θα εκφέρουν γνώμη όταν η αναθεωρητική λειτουργία θα είναι ζώσα.

    Σε λίγη ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών υπό την κα Θάνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SOS από τον ΣΕΒ: Χωρίς αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport: Αυτές είναι οι 5 τράπεζες που «έκλεισαν» το deal χρηματοδότησης της ιδιωτικοποίησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια. Το νέο μεγάλο κόλπο με τις εισφορές και τις κρυφές χρεώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ