• Top Stories

    Ο Κυριάκος ετοιμάζει «γαλάζια» αντεπίθεση μετά το σημερινό Eurogroup

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας


    Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη από το Βερολίνο, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την παραμονή της δια ζώσης συνομιλίας του με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια δήλωση που πολλοί δεν της έδωσαν την δέουσα σημασία.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του λένε όχι στη δραχμή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

    Και για αυτό το λόγο, το αποψινό Eurogroup έχει τεράστια σημασία για τη Ν.Δ., καθώς από την πορεία και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών της ευρωζώνης, θα καταρτισθεί το πλαίσιο δράσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και πέρα. Είναι ξεκάθαρο, όπως προκύπτει από τις εσωτερικές συσκέψεις, ότι οι τόνοι της αντιπολίτευσης θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί και η κριτική πολύ έντονη.

    Αν και στο συρτάρι του Προέδρου της ΝΔ δεν είναι ψηλά το όπλο της πρότασης μομφής που κατά κεντρικά στελέχη της ΝΔ διακινήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους, η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει μεγάλη πολιτική καμπάνια για την ενίσχυση του μηνύματος πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και κάθε άλλη σκέψη θα ήταν καταστροφική.

    Σε συναγερμό

    Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΤheTOC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεχθεί εισηγήσεις να πρωτοστατήσει και σε συγκεντρώσεις με κεντρικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015. Παράλληλα, θα προταχθεί και πάλι η θέση ότι θα ερευνηθούν η περίοδος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα capital controls.

    Μια πρώτη γεύση της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. έχει δοθεί με το βίντεο του κόμματος που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα τίθενται ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν κλείσει τώρα.

    Η κεντρική γραμμή της ΝΔ, όπως εκπορεύεται από την ηγεσία της, είναι ότι η παράταση της εκκρεμότητας θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και επί της ουσίας θα επαναφέρει τον εφιάλτη του 2015, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τη μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Τι θα κάνουν σε περίπτωση δημοψηφίσματος

    Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί το επιχείρημα πως ο ίδιος και το κόμμα του εγγυώνται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2015 και κυρίως να αποτραπεί μια έξοδος από την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και στην ηγετική ομάδα κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι η κεντροδεξιά παράταξη και όχι απλά η Ν.Δ. θα πρέπει να ηγηθεί ενός δυνατού κοινωνικού κινήματος υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και επί της ουσίας να ακυρωθούν οι όποιοι σχεδιασμοί ακόμα και για δημοψήφισμα.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, στο σενάριο του δημοψηφίσματος, θα τεθεί προ των ευθυνών του από τη Ν.Δ. και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί εκστρατείας για αποχή από τη διαδικασία, ώστε να καταστεί άκυρο το αποτέλεσμα, κάτι που είχε συζητηθεί και το καλοκαίρι του 2015, αλλά δεν έγινε.

    Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλη η ηγεσία της Ν.Δ. εκτός από την «πορεία στο λαό» που ετοιμάζει για την προάσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αξιοποιώντας τον ισχυρό της κομματικό μηχανισμό, παραμένει σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, δια παν ενδεχόμενο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των στελεχών της πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει ότι είναι δυνατόν να κερδίσει και άλλο πολιτικό χρόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

    Μόνο που αυτή η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα, όπως λένε στην Πειραιώς, συνδυάζεται με την τύχη της χώρας, την οποία και πάλι παίζουμε στα…ζάρια, όπως και παλαιότερα. «Αυτό θα το αποτρέψουμε» μεταδίδουν από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. και μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα, υπό το πρίσμα του σημερινού Eurogroup.

    Πηγή: Thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρυξέλλες: 9 από τις 15 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά παραμένουν σε εκκρεμότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακογιάννη: Αν δε θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση, ας παραδώσουν την εξουσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Η Αθήνα ελπίζει σε πολιτική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία



    ΣΧΟΛΙΑ