ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την εμπλοκή 13 + 2 γαλάζιων βουλευτών.
Στην κυβέρνηση φαίνεται πως θέλουν να τρέξουν τις διαδικασίες και παράλληλα να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα ηθικής. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα ζητήσει την άρση ασυλίας για όλους τους βουλευτές ενώ όπως έχει γράψει ήδη το Mononews θα επανεξεταστούν οι υποψηφιότητες όλων των εμπλεκομένων.
Ηδη οι πληροφορίες λένε πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και Κατερίνα Παπακώστα ελέγχονται για κακούργημα.
Η ηγετική ομάδα περιμένει τη δικογραφία και τους διαλόγους για να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Το σίγουρο είναι με δεδομένη και την στάση του Μαξίμου τον περασμένο Ιούνιο όπου είδαν την έξοδο από την κυβέρνηση όσοι ήταν στην πρώτη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή η πρακτική θα ακολουθηθεί και τώρα.
Ετσι στο μικροσκόπιο είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και ο γραμματέα της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει μόνο σε αντικαταστάσεις ή σε ένα ευρύτερο ανασχηματισμό συζητώνται ήδη τα πρώτα ονόματα.
Γραμματέας
Ετσι αν αποφασιστούν περισσότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τότε κάποιοι επαναφέρουν ένα παλαιότερο σενάριο που θέλει τη Σοφία Ζαχαράκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Δηλαδή να αντικαταστήσει τον Κώστα Σκρέκα αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσει εν όψει κιόλας του Συνεδρίου της ΝΔ τον Μάιο.
Σε αυτή την περίπτωση αν μετακινηθεί η Σοφία Ζαχαράκη στην Πειραιώς τότε ανοίγει η θέση στο υπουργείο Παιδείας. Για εκεί έχει ακουστεί μεταξύ άλλων και το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πάντως άλλο όνομα που είχε ακουστεί για την κομματική έδρα και τη θέση του γραμματέα είναι και αυτό του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη.
Αν υπάρξουν όμως μόνο αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν από το σχήμα λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ τότε για τη θέση του γραμματέα ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Δωδεκάνησου, Γιάννη Παππά.
Λίστα και σενάρια για το χρόνο αλλαγών
Στην λίστα με τα υπό αξιοποίηση πρόσωπα φαίνεται μεταξύ άλλων να είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιώργος Στύλιος, ο Τάσος Μπαρτζώκας, ο Περικλής Μαντάς και ο Φώντας Μπαραλιάκος.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού, με δεδομένο ότι η δικογραφία θα μοιραστεί σήμερα το απόγευμα σε όλα τα κόμματα και θα έχουν όλοι γνώση των ονομάτων αλλά και του βάθους της εμπλοκής του καθενός, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα γίνουν «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» προκειμένου να μη χαθεί χρόνος με εσωστρέφεια και πολεμικό κλίμα. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για… ακόμη και σήμερα, το Σάββατο το πιθανότερο και σίγουρα μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα.
Αν στο Μαξίμου θελήσουν να μελετήσουν σε βάθος τα στοιχεία της δικογραφίας τότε πιθανότατα να αφήσει να περάσει το Σαββατοκύριακο. Πάντως, στην κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμοι ως προς τις επιλογές των προσώπων που θα μπουν στο υπουργικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν φήμες για αλλαγές και άλλων υπουργών που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά έχουν φάει κίτρινη κάρτα για διάφορες υποθέσεις.
Θα μπορούσε π.χ. να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα ήταν μια βαλβίδα αποσυμπίεσης με αφορμή την ένταση που υπάρχει στη δίκη των Τεμπών και την κριτική που ασκείται τόσο για την αίθουσα του δικαστηρίου όσο και για την… προαναγγελία δικογραφίας κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αποφασίστηκε το απόγευμα, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης είχε μιλήσει γι’ αυτό το μεσημέρι.
Νέες δικογραφίες
Την Πέμπτη όμως ήρθε μια ακόμα δικογραφία που περιλαμβάνει τον Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Μπάμπη Αθανασίου ενώ οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο δικογραφίες. Ετσι συνολικά στη λίστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι 15 βουλευτές της ΝΔ και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή που όμως εμπίπτουν στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.
Εκλογές
Την ίδια ώρα στη Βουλή μια αποστροφή του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή άναψε φωτιές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στο Νίκο Ανδρουλάκη που ζήτησε δύο φορές εκλογές, πως καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.
Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης είπε «σας άκουσα λίγο πριν το Πάσχα να ζητάτε εκλογές και μου θυμίσατε το αρνί που ζητάει να έρθει το Πάσχα… Προσέξτε όμως γιατί καμιά φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά…».
Όπως είναι φυσικό οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής πήραν φωτιά με τον Κωστή Χατζηδάκη ουσιαστικά να στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τις εκλογές.
Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν υπάρχουν στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές και οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Διαβάστε επίσης:
Pulse: Στο 31% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, στο 14,5% το ΠΑΣΟΚ – Το 46% αξιολογεί θετικά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης
Φρουροί της Επανάστασης: Xτυπήσαμε το κέντρο δεδομένων cloud της Αmazon στο Μπαχρέιν
Ξενοδοχείο Coco-Mat: Νέο πρόστιμο από το ΣτΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επειδή αργεί η κατεδάφιση 3 παράνομων ορόφων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αποκλειστικό: Clawback – «Μετωπική» PIF με Ά. Γεωργιάδη και Κ. Πιερρακάκη στην αμερικανική πρεσβεία
- O χαμός με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ανασχηματισμός, οι υποψήφιοι κι ένα ραντεβού του ΚΜ, η γαλάζια ναυμαχία στο λιμάνι και τα παιδικά βιβλία του Τασούλα
- Παιχνίδι… δισεκατομμυρίων! Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει θέση στη φανέλα αντί των στοιχηματικών
- «Τρύπα» άνω των 100 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά το τρίτο σερί μουντιαλικό… κάζο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.