• Top Stories

    ΔΝΤ: Έλληνες, ξεχάστε την διαπραγμάτευση χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Μεταξύ των «Συμπληγάδων» του ΔΝΤ και της Γερμανίας κινείται πλέον η ελληνική διαπραγμάτευση καθώς λίγη ώρα μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε σχετικά με την απαραίτητη παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το ίδιο το ΔΝΤ φέρεται να θέτει τους δικούς του όρους για να επιστρέψει στις συζητήσεις.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η μείωση του ορίου του αφορολόγητου.

    Την ίδια ώρα, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει πως χωρίς την παρουσία του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. «Εάν αποσυρθεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

    Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεπαγώσει» τη διαπραγμάτευση και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλα δείχνουν πως η «πολυπόθητη» λύση θα πάρει… νέα αναβολή, για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο Σόιμπλε έστησε μια έξυπνη παγίδα στον Τσίπρα. Και αυτός έπεσε μέσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε vs Τσακαλώτος: Ακονίζουν τα όπλα τους για το κρίσιμο Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περιοδείες, γιορτές και «σκληρό ροκ» με τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων ετοιμάζει ο Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ