• ΥΓΕΙΑ

    Δ. Φιλίππου: Δέσμευση για αξιολόγηση νέων φαρμάκων εντός 6-8 μηνών

    • NewsRoom
    Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος ΕΟΦ

    Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος ΕΟΦ


    Αποδεκτές έγιναν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, οι προτάσεις του PhRMA Innovation Forum (PIF) για τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

    Σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του κ. Φιλίππου και εκπροσώπων του PIF,  διεξήχθη μια ανοικτή συζήτηση αναφορικά με τα πεπραγμένα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, το PIF, αφού αναγνώρισε το πολύ σημαντικό έργο της Επιτροπής και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, παρουσίασε τις προτάσεις του, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Υγείας και τις Αρμόδιες Επιτροπές.

    Οι 25 διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες που εκπροσωπούνται από το Forum πρεσβεύουν ότι μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης αναγνωρίζει την αξία των νέων προϊόντων και καταδεικνύει βιώσιμες και ανταποδοτικές επιλογές για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, διασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χρηματοδοτικό χώρο για την καινοτομία.

    Οι προτάσεις έγιναν στην πλειονότητά τους αποδεκτές από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ έξι έως οχτώ μηνών από την κατάθεση του φακέλου εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

    Εκ μέρους του PIF στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ Έλενα Χουλιάρα, Άκης Αποστολίδης, Andreas Pollner, η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων του PIF Μαριάντζελα Οικονομοπούλου και η Market Access Director της Abbvie, Πένυ Ρέτσα.

    Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, η κ. Χουλιάρα τόνισε εκ μέρους του PIF ότι: «Η λειτουργία της Επιτροπής είναι μείζονος σημασίας για την αποζημίωση των νέων σκευασμάτων και την ενίσχυση της καινοτομίας, προκειμένου τα καινοτόμα σκευάσματα να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στον Έλληνα ασθενή. Δεδομένου της προεξέχουσας θέσης του ΕΟΦ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ως φορείς στο σύστημα υγείας, η συμβολή του κ. Φιλίππου στην συνολική αξιολόγηση και υιοθέτηση των προτάσεων είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι προτάσεις του PIF βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον Κο Πρόεδρο».

     



    ΣΧΟΛΙΑ