• Top Stories

    Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ανοίγει η ψαλίδα – Η ΝΔ προηγείται κατά 16,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    δημοσκόπηση


    Με 33% προηγείται η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό διπλάσιο έναντι του 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

    Η διαφορά μάλιστα έχει διευρυνθεί κατά δυόμισι μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, που έγινε στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς τα ποσοστά της Κουμουνδούρου παραμένουν στάσιμα ενώ αντίθετα η ΝΔ ενισχύεται.

    Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, με 7,5%, οριακά καλύτερα από το ΚΚΕ, το οποίο ακολουθεί με ποσοστό 7%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 2%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι αποσπούν 1,5% ο καθένας. Και τα τρία κόμματα έχουν χάσει μισή μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

    Αρνητικός απολογισμός για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Η έρευνα αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια στην κοινωνία με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες, ποσοστό 81%, κρίνουν αρνητικά την πρώτη διετία της Κουμουνδούρου στην εξουσία. Μάλιστα, ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μόλις το 26,5% αποτιμά θετικά την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα το 62% έχει αρνητική γνώμη.

    Σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση για τη χώρα.

    Οι περισσότεροι πολίτες, σε ποσοστό 36%, δηλώνουν πως στις επόμενες εκλογές θα προτιμούσαν είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία είτε κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει ως κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 19,5% απαντά ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή σχήμα με κορμό την Κουμουνδούρου.

    Αναφορικά με το αν υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με το κόμμα της ΝΔ, το 52% εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ενώ αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν θεωρούν σε ποσοστό 50% ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν διαφορές.

    Οι εκτιμήσεις για τη διαπραγμάτευση

    Υπέρ της προσφυγής σε κάλπες εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει δηλώνει το 33,5%, ενώ το 34% τάσσεται υπέρ της παραίτησης της νυν κυβέρνησης και του σχηματισμού οικουμενικής. Λίγο πάνω από έντεκα στους εκατό ψηφοφόρους θεωρούν ενδεδειγμένη λύση το δημοψήφισμα.

    Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειοψηφία (78,5%) εκτιμά πως η κυβέρνηση θα κλείσει τελικά την αξιολόγηση με τίμημα νέα μέτρα. Μόλις το 6,5% πιστεύει πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα.

    Σημειώνεται πάντως πως το 52% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως θεωρούν λάθος τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 7,5% τη θεωρεί σωστή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγάλη απάντηση Στουρνάρα σε Ξυδάκη και δραχμολάγνους: Θα γίνουμε Β. Κορέα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κορώνες κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ φέρνουν φουρτούνες για τα ελληνικά ομόλογα

     



    ΣΧΟΛΙΑ