• Πολιτική

    Ποιους αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Από πότε ξεκινά

    • Νένα Σώκου


    Πιθανόν την Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος θα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

    Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, αφού χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 2.000.

    Την ώρα που το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση προχωρά σε ανακοινώσεις μήπως και καταφέρει να το ανακόψει. Ρίχνει όλα τα όπλα στην μάχη κινητοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ειδικά σε τοπικό επίπεδο με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

    Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αυτοί σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε πρώτη φάση τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων:

    1. τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Θα αφορά τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και το διοικητικό και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.
    2. τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, για τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας.

    Από κυβερνητικές πηγές, πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να πείσει τους διστακτικούς να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, την ώρα που οι προβλέψεις για την αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι καλές.

    Επιστράτευση όλων για εμβολιασμό

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητοποίησης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πέραν της νέας καμπάνιας που άρχισε ήδη να τρέχει, επιστρατεύονται οι δημοτικές αρχές, επιχειρηματίες ή άλλοι ιδιώτες που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά η εκκλησία, για να περάσουν το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτει η κοινωνία απέναντι στην επέλαση του 4ου κύματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην κινητοποίηση και τον συντονισμό των τοπικών Αρχών, έχει ζητήσει από τους δημάρχους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την κυβέρνηση, για να ενισχυθούν «αποφασιστικά» και με «συντονισμένο σχέδιο» οι εμβολιασμοί.

    Σε επιστολή του, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι παραμένει ανεμβολίαστο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. «Οι συμπολίτες μας αυτοί είτε διστάζουν είτε αρνούνται να αντιληφθούν πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους, στους οικείους τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημειώνει.

    Εξάλλου, την Τρίτη οι Σωτήρης Τσιόδρας και Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο ζητώντας την συνδρομή της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχει πεποίθηση ότι η εκκλησία μπορεί να ασκήσει επιρροή στο ποίμνιο.

    Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.

    «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νίκη Κεραμέως: Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους μαθητές

    Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

    Μόνο με καθήμενους η διασκέδαση από την Πέμπτη – Λουκέτο από την πρώτη παράβαση

     



    ΣΧΟΛΙΑ