• ΥΓΕΙΑ

    Χαρδαλιάς: Μόνο με καθήμενους η διασκέδαση από την Πέμπτη – Λουκέτο από την πρώτη παράβαση

    • NewsRoom


    Την αυστηροποίηση των κανόνων για την καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

    Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη 8 Ιουλίου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα αποστάσεων.

    Όπως ανέφερε, σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων θα επιβάλλονται πρόστιμα αλλά και κλείσιμο του καταστήματος από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Ειδικότερα για την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται από την αμέσως επόμενη ημέρα λουκέτο  7 ημέρων και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Οι ποινές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, όταν θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και κλείσιμο 15 ημερών, ενώ σε περίπτωση τρίτης φοράς παράβασης των μέτρων θα επέρχεται αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

    Μάλιστα ανέφερε πως θα δοθεί και δυνατότητα για επιβολή προστίμων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων παράβαση των μέτρων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χαραδαλιάς, η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και απαιτεί εγρήγορση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των κρουσμάτων αναφέρουν, με βάση την ιχνηλάτηση, αναφέρουν ως λόγω μόλυνσης συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.  Το τελευταίο διάστημα κατεγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα που αφορούν μετάδοση σε χώρο διασκέδασης.

    Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση του νότιου τομέα Αθηνών, όπου το 66% των σημερινών κρουσμάτων αφορά νέους ηλικίας 15-24 ετών, με την θετικότητα στον Δήμο Αλίμου να φτάνει στο 6,1% και αυτή στον δήμο Γλυφάδας στο 8,4%.

    Αναφορικά με τις νοσηλίες σε ΜΕΘ και τους θανάτους, οι οποίοι παρά την  αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζουν να μειώνονται, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου το 99% των βαριών περιστατικών που καταλήγουν αφορά ανεμβολίαστους.

    Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν άμεσα, ενώ πρόσθεσε πως οι νέοι 18-30 ετών μπορούν να προμηθευτούν 4 self test για τον Ιούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ