• Top Stories

    Ποιος πλήρωσε το λογαριασμό στο «δείπνο των 6»;

    • NewsRoom


    Το «δείπνο των 6» φαίνεται να τελείωσε με «βαρυστομαχιά» που προκλήθηκε από την ένταση μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ, Commission και κυβέρνησης. Και οι τέσσερις δείχνουν να εξέφρασαν διαφορετικές γραμμές επηρεασμένοι από όλα τα ζητήματα: προσφυγικό, τράπεζες και ασφαλιστικό-δημοσιονομικό-συνταξιοδοτικό.

    Συγκεκριμένα, η Commission πιέζει το ΔΝΤ να μην ασκεί άλλες πιέσεις, σχετικές με τα δημοσιονομικά ενώ συντρέχουν και άλλα βαρυσήμαντα ζητήματα. Παρόλο που η στάση της δείχνει να επιζητά την εξισορρόπηση της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί, το ΔΝΤ από τη μεριά του τείνει να συμφωνήσει στην χαλάρωση των μέτρων, μέχρι το 2018, βάζοντας ως προϋπόθεση το κούρεμα του χρέους, τακτική για την οποία η Commission διαφωνεί.

    Η τελευταία αναφέρει πως δεν θα χρειαστεί καμία ελάφρυνση χρέους αν πραγματοποιηθεί δημοσιονομική χαλάρωση ώστε να μην ληφθούν μέτρα 8,5-9 δισ. ευρώ για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

    shultz-texnokrates

    Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες των ΔΝΤ-ΕΚΤ δεν βάζουν σε καμία εκ των περιπτώσεων σε αυτό το πακέτο -για τη χαλάρωση των μέτρων ως το 2018 και την ελάφρυνση του χρέους- τα «κόκκινα δάνεια» διότι θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι άσχετο με αυτά.

    Δηλαδή ακόμα και συμφωνία να υπάρξει τα «κόκκινα δάνεια» δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και η αξιολόγηση για την οποία η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΑΝ.ΕΛ έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνει θα συνεχίζει να αιωρείται στο αέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ