• Πολιτική

    Ποιος πήρε στο λαιμό του τον Κασσελάκη; – Αυτοί που τον συμβούλευσαν να πάει σε δημοψήφισμα

    Ανοιξε την πόρτα του φρενοκομείου ο Κασσελάκης

    Ανοιξε την πόρτα του φρενοκομείου ο Κασσελάκης


    Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να πίστεψε ότι έκανε μια κίνηση ματ, μια επίδειξη πυγμής με το να ζητήσει δημοψήφισμα για τις διαγραφές, όμως, οι επόμενες ώρες ενδεχομένως να κρίνουν την τύχη του ίδιου.

    Το διάγγελμά του για το δημοψήφισμα ουσιαστικά άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, προκάλεσε σεισμό ακόμη και σε ομάδες βουλευτών και στελεχών που τον στήριζαν ή που κρατούσαν στάση αναμονής.

    Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος πήρε στο λαιμό του τον Στέφανο Κασσελάκη με αυτή την απόφαση. Από τη στιγμή που ακόμη και νεοπροεδρικοί εξέφρασαν την απορία τους, και την οργή τους για την απόφαση αυτή και έκαναν ύστατη προσπάθεια να πείσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω το δημοψήφισμα.

    Ένα μυστικό ραντεβού που έγινε μεταξύ Κασσελάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Παππά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Ολγα Γεροβασίλη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη. Στο ραντεβού αυτό ζήτησαν από τον πρόεδρο να μην επιμείνει στο δημοψήφισμα, δείχνοντας ότι ακόμη και οι προεδρικοί δεν είναι πια μαζί του. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ενοχλημένος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

    Δεν αποκλείεται, λοιπόν, κανένα σενάριο από αυτά που ακούγονται. Ένα από αυτά είναι να μην κατατεθεί καν στην Κεντρική Επιτροπή η πρόταση για δημοψήφισμα με τον κίνδυνο να μην περάσει αφού όλο και περισσότεροι διαφωνούν με αυτήν την επιλογή και ίσως ο κ. Κασσελάκης να μη βρει υποστηρικτές, πλην ελαχίστων.

    Ολο και περισσότεροι έλεγαν στον Κασσελάκη ότι δεν έχει κανένα νόημα η επιλογή του δημοψηφίσματος αφού έτσι κι αλλιώς οι υπό διαγραφή και το σύνολο της «Ομπρέλας» θα φύγουν μόνοι τους.

    «Για ποιον να κάνουμε δημοψήφισμα; Για τον Στέφανο Τζουμάκα που δεν ανήκει στην Ομπρέλα;» έλεγαν.

    Επομένως, εκ των πραγμάτων το δημοψήφισμα μπορεί να μετατραπεί σε «άδειο πουκάμισο» για τον κ. Κασσελάκη.

    Από την άλλη, πέραν του κινδύνου που υπάρχει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην περάσει η πρότασή του για τις διαγραφές ή να μην έχει νόημα να κάνει δημοψήφισμα, είναι πιθανό να κατατεθεί ακόμη και πρόταση μομφής εναντίον του.

    Το μεγάλο ρίσκο

    Αλλά και στην πιθανότητα να γίνει το δημοψήφισμα, δεν είναι κίνηση υψηλού ρίσκου αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσουν κατά των διαγραφών; Τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή ο κ. Κασσελάκης; Θα παραμείνει στη θέση του ή θα παραιτηθεί και θα κινηθούν διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου;

    Με τις αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών να πληθαίνουν το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος συμβούλευσε τον Κασσελάκη να κινηθεί σαν ταύρος εν υαλοπωλείο;

    Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που εμπιστεύεται ο πρόεδρος είναι συγκεκριμένοι, με πρώτο και καλύτερο τον Παύλο Πολάκη. Αλλωστε η απόφαση για τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Κασσελάκης μοιάζει περισσότερο με… κίνηση Πολάκη παρά με απόφαση Κασσελάκη.

    Στους έμπιστους που μπορεί… καταστρέψουν τον κ. Κασσελάκη, περιλαμβάνονται οι βουλευτές Π. Παππάς, Θ. Τζάκρη αλλά και ο δικηγόρος, διευθυντής του γραφίου του, Μανώλης Καπνισάκης.

    Στην ομάδα Κασσελάκη βρίσκεται και ο Μάρκος Χατζησάββας, άνθρωπος του Πολάκη. Ενδεχομένως στην ομάδα των συμβούλων του να βρίσκεται και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Μιλώντας μάλιστα στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «βαθιά δημοκρατική την ενωτική στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, συνεχίζει να είναι θεσμικός».

    Ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι «κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση», ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος».

    «Πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα εσωτερικά ζητήματα, δεν έχουμε περιθώρια» υπογράμμισε, και επισήμανε ότι «πρέπει μέχρι τις Ευρωεκλογές το κόμμα να πατήσει στα πόδια του».

    Ο δε βουλευτής Π. Παππάς είπε ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να βρίσκεται σε ομηρία.

    Αντίθετα, η ομάδα Αχτσιόγλου – Χαρίτση αλλά και παλαιοί προεδρικοί εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

    Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα».

    Όλα όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ξεκαθαρίσουν το πρωί του Σαββάτου όπου θα διαφανούν οι προθέσεις των αντίπαλων πλευρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Προεδρικοί» ζητούν από τον Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα



    ΣΧΟΛΙΑ