• Business

    Η Pillarstone δίνει το «φιλί της ζωής» στην Καλλιμάνης

    • NewsRoom

    Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ


    Σανίδα σωτηρίας φαίνεται πως βρίσκει η Γ. Καλλιμάνης ΑΕ καθώς είναι πολύ κοντά στο να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης τους δανεισμού της.

    Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση της εταιρείας από την Pillarstone της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ, για τα οποία η εταιρεία διαχείρισης θα λάβει «super seniority».

    Ο δανεισμός της Καλλιμάνης θα ρυθμισθεί με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, ώστε να περιορισθεί στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ.

    Το νυν management team θα παραμείνει στη θέση του, ενώ Pillarstone και τράπεζες έχουν ήδη τοποθετήσει στη θέση του Chief Restructuring Officer τον Κ. Φρουζή, πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas και μέχρι πρόσφατα αναπληρωτή CEO της Creta Farms.

    Όσον αφορά το business plan της Καλλιμάνης ΑΕ, οι βασικοί του στόχοι είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εξυγίανση του ισολογισμού, προκειμένου να μπορέσει μεσοπρόθεσμα να αυξήσει την αξία της ώστε να πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.

    Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ

    Η  εταιρεία κατεψυγμένων ιχθυηρών εκτιμάται πως μπορεί να παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο εργοστασιακές της μονάδες. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν εξάγει όμως περισσότερο από 15% με 20% της παραγωγής της, παρ’ όλη την επέκταση της σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κύπρος, τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

    Το 2015 η μητρική εταιρεία Γ. Καλλιμάνης κατέγραψε κύκλο εργασιών 39,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,4% σε σχέση με το 2014.

    Το 74% των εσόδων της προήλθε από τη διάθεση προϊόντων της και το υπόλοιπο 26% (περίπου 10,2 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση εμπορευμάτων της και την παροχή υπηρεσιών.

    Όσον αφορά το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 7,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το 2014.

    Το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.

    Το 2015 ο τζίρος της Καλλιμάνης σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στα 39,383 εκατ. ευρώ από 41,178 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές της διευθύνθηκαν στα 7,574 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.

    Καλλιμάνης

    Η εταιρεία, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αδυνατεί να αγοράσει εμπόρευμα από τους βασικούς προμηθευτές του εξωτερικού, κάτι το οποίο παραδοσιακά γίνεται μέσα στο το τρίτο τρίμηνο του κάθε έτους. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, η εταιρεία, δεν έχει πρώτη ύλη για την παραγωγή  προϊόντων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Σε αντίστοιχη θέση είχε βρεθεί και το 2017. Το σωσίβιο πέρυσι της το είχε πετάξει η ΕΛΓΕΚΑ. Τότε η εταιρεία είχε προχωρήσει σε πιλοτική εμπορική συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ, βάσει της οποίας η τελευταία αγόρασε εμπόρευμα από τους προμηθευτές της Καλλιμάνης το οποίο συσκεύασε η εταιρεία ιχθυηρών και το τελικό προϊόν προώθησε στην αγορά η ΕΛΓΕΚΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ