• Πολιτική

    Παραληρηματικό «μάθημα ιστορίας» από τον Erdogan: «Ήταν δικά μας τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας»

    Ερντογάν

    Recep Tayyip Erdoğan


    Ένα παραληρηματικό… «μάθημα ιστορίας» έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 93 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Στην ομιλία του, ο Erdogan έκανε λόγο για νησιά που «βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας» και «ήταν δικά μας», αμφισβητώντας εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης.

    «Ο Μουσταφά Κεμάλ (σ.σ. Ατατούρκ) είχε καθορίσει μία γραμμή του εθνικού όρκου. Αυτή η αναφορά μου ενόχλησε κάππιους. Γιατί; Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Τι είχε ο εθνικός όρκος; Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω, ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί; Όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι», ανέφερε σε αποστροφή του λόγου του ο Erdogan, σε μία προφανώς επιθετική αναφορά σε βάρος της χώρας μας, αλλά και των κεμαλικών και του ίδιου του «πατέρα» του τουρκικού Έθνους, Κεμάλ Ατατούρκ.

    https://www.youtube.com/watch?v=f0m2s7nqTv4

    Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, όπως σχολιάζουν διπλωμάτες, θέλοντας να… εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπαλους, εντείνει τη ρητορική του για να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό με το μέρος του και να δημιουργήσει την εικόνα ενός «ανάδελφου» τουρκικού Έθνους που βάλλεται πανταχόθεν, την ώρα που η ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος γεννά τουρκικές βλέψεις στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Erdogan είχε μιλήσει για ελληνικά νησιά «που αν φωνάξεις από τα τουρκικά παράλια μπορείς να ακούσεις τη φωνή σου» και χαρακτήρισε «ήττα» τη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας: «Με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

    Πιο πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, ο Erdogan είχε δηλώσει με… βαριά καρδιά ότι «ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών», όμως επεφύλασσε άλλη μία αιχμηρή αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ: «Δεν δεχτήκαμε εθελοντικά τα σύνορά μας όπως είναι σήμερα. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν το κράτος μας γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Καραμανλής: αποστάσεις από επιλογή Πολύδωρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάντο όπως ο Τσίπρας: Με κίνηση αλά Παυλόπουλου ο αιφνιδιασμός για ΕΣΡ με Πολύδωρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ