• Πολιτική

    Τουρκία: Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Ερντογάν – Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα

    Ερντογάν


    Ανησυχία προκαλούν στην Αθήνα οι συνεχείς αναφορές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης και η διαφαινόμενη ρήξη του με την Ευρώπη – ετοιμάζεται ο «σουλτάνος» για πόλεμο;

    Για την ώρα, αντί για στρατιώτες, ο Ερντογάν παρατάσσει στα παράλια της Μικράς Ασίας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, τους οποίους «απειλεί» να αφήσει να πλημμυρίσουν την Ευρώπη (περνώντας φυσικά μέσα από την Ελλάδα), ακυρώνοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επικυρώσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Τούρκος πρόεδρος: «Εμείς έχουμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» – με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται, και είναι ένα ενδεχόμενο που κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει ούτε να σκέφτεται, καθώς θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρα οι απειλές του Ερντογάν περιορίζονται στο προσφυγικό ή μήπως υπονοούν κάτι παραπάνω;

    Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο φόβος για ένα σκηνοθετημένο επεισόδιο από τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν στοιχειώνει την ελληνική κυβέρνηση, και τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι αρμόδιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί επιτελείς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν πού το πάει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως παράλληλα με την επιθετική ρητορική και τις απειλές, γίνονται κινήσεις πιθανής στρατιωτικής προπαρασκευής. Το υπουργείο Εθνικής άμυνας παρακολουθεί τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά επιχειρώντας να μεταφράσει κινήσεις που θα μπορούσαν να προδώσουν ότι η… ομίχλη του πολέμου μεταφέρεται προς τα σύνορά μας. Από την αξιολόγηση των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων, δηλαδή κυρίως από τις παραβιάσεις που κάνουν τα τουρκικά μαχητικά, δεν προκύπτει τόσο σημαντική ποιοτική μεταβολή που να δικαιολογεί ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο.

    Από την άλλη, διπλωμάτες τονίζουν ότι ο Ερντογάν φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για περιοχές όπως η Μοσούλη στο Ιράκ, αλλά και τμήμα της Συρίας όπου ζουν φιλικοί πληθυσμοί, και λιγότερο για περιοχές που ανήκουν στη χώρα μας – αλλά βέβαια Ερντογάν είναι αυτός, και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι έχει στο μυαλό του… Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως έχει αναφερθεί και σε νησιά του Αιγαίου που «αν φωνάξεις θα ακουστείς απέναντι», δείχνοντας πως οι… ορέξεις του επεκτείνονται και προς το δικό μας μέρος.

    «Οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν είναι καλές», δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» επιτελής του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι «έχει σταματήσει η παραγωγή αυτών που αποκαλούσαμε “λευκοί Τούρκοι”», δηλαδή των κρατικών αξιωματούχων που λειτουργούσαν ακολουθώντας δυτικά πρότυπα. Το καινούριο στοιχείο, για το οποίο η Αθήνα δεν έχει διαμορφώσει ακόμη εναλλακτική στρατηγική, είναι ότι έχει καταρρεύσει η πολιτική της «εξημέρωσης του κτήνους» μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.

    «Όλη η στρατηγική ασφάλειάς μας ήταν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Σήμερα, όμως, δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι δύο μηχανισμοί», προειδοποιεί άλλος αξιωματικός.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο! Μισθός πάνω από 2.500 ευρώ για την διευθύντρια του γραφείου του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Το αδιέξοδο στα εργασιακά φέρνει Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα – Μας επιβάλλουν νέα μέτρα έως το 2020

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Μειώνουν τα επιτόκια σε εταιρείες που σε λίγο κλείνουν



    ΣΧΟΛΙΑ