• Πολιτική

    Ερντογάν: Σε ρόλο… Σουλτάνου αγνοεί την Ευρώπη – «Δεν έχουν καμία αξία στα μάτια μας οι αποφάσεις της»


    Εκτός ελέγχου δείχνει να έχει βγει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του, καθώς σαν να μην έφταναν οι μαζικές εκκαθαρίσεις «αντιφρονούντων» στο εσωτερικό της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και μήνες, ο… σουλτάνος εκφράζει όλο και πιο επεκτατικές τάσεις, ενώ εμφανίζεται όλο και πιο αλαζόνας απέναντι σε όποιον τολμά να τον αμφισβητήσει.

    Η χθεσινή δήλωση του Ερντογάν, με την οποία αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν ήταν η πρώτη του Τούρκου προέδρου με τέτοιο εμπρηστικό περιεχόμενο – εδώ και ένα μήνα προβαίνει σχεδόν καθημερινά σε κάποια δήλωση κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβητώντας το κατά πόσον αυτή εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ήταν όμως η πρώτη δήλωση με την οποία ο Ερντογάν τόλμησε να πει αυτό που μέχρι χθες… στριφογύριζε: ότι η Τουρκία θέλει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης!

    «Η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε! Βαδίζοντας προς το 2023 έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, και η αναφορά του στο έτος 2023 δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τη χρονιά εκείνη συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

    Πρακτικά, αυτό που λέει απροκάλυπτα πια ο Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία διεκδικεί αλλαγή των συνόρων της που τέθηκαν με την εν λόγω συνθήκη, με εδαφική προσάρτηση και άλλων περιοχών – και προφανώς αυτό αφορά και την Ελλάδα…

    Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε για μία ακόμα φορά το αλαζονικό του πρόσωπο, αυτή τη φορά εξαπολύοντας επίθεση κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που την Πέμπτη θα ψηφίσει σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    «Έχουμε καταστήσει σαφές ξανά και ξανά ότι φροντίζουμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουμε δει συγκεκριμένη υποστήριξη από τους δυτικούς μας φίλους…Καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει τηρηθεί», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. «Θα υπάρξει συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο, και θα ψηφίσουν για τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας».

    Προφανώς, στα μάτια του Ερντογάν το μόνο πράγμα που έχει αξία είναι ο δικός του λόγος…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερντογάν: Η Λωζάνη δεν είναι ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο 2016: Αυτά είναι τα μέτρα που “τελειώνουν” συνταξιούχους και εργαζόμενους- Δείτε τη λίστα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πολυσυλλεκτικός κ. Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ