• Πολιτική

    Ο Φίλης είναι ο πρώτος υπουργός που προβάλει παιδεία διαφωτισμού


    **Αντέδρασα μεγαλοφώνως λέγοντας «Παναγιά μου τι είναι αυτό, Παναγιά μου, Παναγιά μου». Ναι, χάρη στον Νίκο Φίλη επικαλέστηκα την Παντάνασσα, χάρη στον υπουργό παιδείας πίστεψα για λίγα λεπτά ότι υπάρχει Πλάστης, υπάρχει Θεός. Χάρη στον Φίλη ανακάλυψα την Rihanna, για την οποία κανείς δεν μου είχε μιλήσει ως τώρα. Καμία φίλη μου δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτά τα πόδια, σε αυτό το κορμί, σε αυτό το αγγελικό πρόσωπο με τη θεσπέσια φωνή. Διάβασα λοιπόν την είδηση ότι στα νέα βιβλία των θρησκευτικών θα συμπεριληφθούν στίχοι της ερμηνεύτριας rhythm and blues και συμφωνώ απόλυτα. Κάτι τέτοιες γυναίκες οδηγούν στη θέωση, την ένωση του ανθρώπου με τον Θεό.

    *Τι θυμήθηκα τώρα… Είχα κάποτε σχέση με κάποια τραγουδίστρια όπερας, η οποία δεν είχε το σώμα της Rihanna αλλά είχε φωνή φωνάρα. Την ώρα της ένωσης φώναζε «τι μου κάνεις θεέ μου» και ένιωθα πολύ ωραία που με αποκαλούσε έτσι. Νιώθω κι εγώ λίγο Θεός όταν βλέπω τις παρτενέρ μου σε στάση προσευχής να προσδοκούν. Κλείνω την παρένθεση.

    *Να κρατήσω βεβαίως τις αποστάσεις μου από όσους επιλέγουν αυτές τις λεπτομέρειες για να ακυρώσου τον Νίκο Φίλη. Καλή είναι η πλάκα που κάνουμε απομονώνοντας στοιχεία που δεν ξέρουμε καν αν είναι αληθινά (ότι δηλαδή στίχοι της Rihanna θα μπουν σε βιβλίο θρησκευτικών) αλλά καλύτερο είναι να παίρνουμε θέση ξεκάθαρα. Ο Φίλης είναι ο πρώτος υπουργός Παιδείας που προβάλλει παιδεία Διαφωτισμού και όχι Κατηχητικού. Πολύ σωστά μιλάει για τους ιεράρχες της Χούντας που διάβαζαν πολύ και δεν κατάλαβαν επί επταετίας ότι η χώρα μπήκε σε γύψο. Πολύ σωστά μιλάει για διεύρυνση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Να είναι το μάθημα πιο κοντά στην Ιστορία και την Φιλοσοφία παρά στην αγιαστούρα.

    *Η φίλη μου η Ραχήλ μού έδειξε το βιβλίο θρησκευτικών της κόρης της. Τόσο κακογραμμένο, τόσο ανέμπνευστο, τόσο χαμηλού επιπέδου που δημιουργεί  απόλυτες προϋποθέσεις για ένα βαρετό μάθημα. Η Ραχήλ είναι αλλόθρησκη, όπως καταλαβαίνετε από το όνομα, αλλά θα ήθελε η κόρη της να παρακολουθεί το θρησκευτικά αντί να κυκλοφορεί μόνη στους διαδρόμους του σχολείου, καθώς έχει απαλλαγή από το μάθημα. Κατόπιν μου έδειξε το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά του λυκείου και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα όσα περιλαμβάνονται. Ζητήματα όπως η αγιότητα, η βιοηθική, τα στερεότυπα, η λατρεία θα δίνουν στα παιδιά μια βάση από την οποία θα ξεκινά η διδασκαλία περί θρησκειών.

    *Να πω και κάτι άλλο. Ακόμα κι αν είχα διδαχτεί τα πάντα περί μουσουλμανισμού, πάλι «Παναγιά μου» θα φώναζα στη θέα μια καλλίπυγης γαζέλας. Δηλαδή η ορθοδοξία θα παραμείνει ισχυρή στη συνείδησή μας.



    ΣΧΟΛΙΑ