• Πολιτική

    Ο Ευ. Βενιζέλος ζητά από τη Βουλή τις επιστολές που έστειλε η ελληνική πλευρά στο FBI

    • NewsRoom
    Βενιζέλος

    Ε. Βενιζέλος


    Αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να λάβει γνώση των επιστολών τις οποίες απέστειλαν οι ελληνικές Αρχές προς το FBI, απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει να κάνει με την απαντητική επιστολή η οποία συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, με το οποίο το FBI δίνει την άδεια στις εισαγγελικές αρχές, μετά από σχετικό αιτήμά τους, να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες της έρευνάς τους προκειμένου να ερευνήσουν αν εμπλέκονται τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατηγορήσει στις καταθέσεις τους, μέχρι εκείνη τη στιγμή οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έγκριση που δίνει το FBI, δεν αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το όνομά τους δεν είχε εμπλακεί μέχρι εκείνη τη στιγμή από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ζητάει «τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους».

    Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει την πράξη σύμφωνα με την οποία η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χαρακτήρισε τους τρεις μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος («προστατευόμενους»), αλλά και την εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

    Βενιζέλος
    Ε. Βενιζέλος/Πρώην Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βενιζέλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση:

    «Προς τον Πρόεδρο της Βουλής
    Κύριο Ν. Βούτση

    Κύριε Πρόεδρε,

    στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:

    Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

    Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.

    Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

    Με εκτίμηση

    Ευάγγελος Βενιζέλος»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεργάτες Αντ. Σαμαρά: Η απάντηση του FBI επιβεβαιώνει την σκευωρία της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ