ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εισήγηση των αρμόδιων αρχών για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα τον υφυπουργό Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε πως οι φάκελοι δώδεκα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αξιολογούνται από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, με το υπουργείο να μην εμπλέκεται στη διαδικασία.
Όπως είπε ο Υφυπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Δεν είναι δουλειά του υπουργείου να γνωρίζει για τη διαδικασία. Στηριζόμαστε στις αξιολογήσεις των αρμόδιων αρχών. Εφόσον τα ιδρύματα λάβουν άδεια, αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι αρχές Οκτωβρίου». Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οι οργανισμοί είχαν περιθώριο 120 ημερών για να εξετάσουν τους φακέλους που τους στάλθηκαν από το υπουργείο. Αρχικά, οι μητρικοί φορείς των πανεπιστημίων θα πάρουν άδεια για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, και έπειτα θα αξιολογηθούν τα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν.
Στην αρχή, θα είναι δυνατή η χρήση ήδη υφιστάμενων εκπαιδευτικών υποδομών για την εκπαίδευση, μέχρι την ολοκλήρωση των μόνιμων εγκαταστάσεων των παραρτημάτων.
Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του εξεταστικού συστήματος
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αλλαγές. Εξήγησε ότι, παρά το γεγονός ότι το υπάρχον σύστημα είναι αδιάβλητο, επικεντρώνεται υπερβολικά στις τελικές εξετάσεις και λιγότερο στις συνολικές ικανότητες των μαθητών. Γι’ αυτό, μελετάται η εισαγωγή του Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί γύρω στο 2031–2032. Η πρόταση αυτή στοχεύει στο να συνεκτιμώνται οι ικανότητες των μαθητών κατά τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας, όχι μόνο οι επιδόσεις στις τελικές εξετάσεις.
Τάσεις στις σπουδές και επιλογές σχολών
Αναφερόμενος στις αλλαγές στις προτιμήσεις των μαθητών, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε ότι οι επιλογές σπουδών πλέον καθορίζονται από περισσότερες παραμέτρους. Οι μαθητές δεν επιλέγουν απλώς σχολές βάσει φήμης ή παλαιών προτύπων, αλλά λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πρόγραμμα σπουδών και τη γεωγραφική τοποθεσία των ιδρυμάτων.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι νέοι δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για εξειδικευμένες σπουδές, αποφεύγοντας τις γενικές κατευθύνσεις που παλαιότερα θεωρούνταν δεδομένες και πιο δημοφιλείς. Οι νέοι σήμερα, λόγω της αυξημένης ικανότητάς τους στην έρευνα και πληροφόρηση, επιλέγουν πιο στοχευμένα και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.
Διαβάστε επίσης
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη σε Αττική και άλλες 4 περιοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
