• Top Stories

    Η Κομισιόν προειδοποιεί: Μη σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις αν θέλετε ομαλή έξοδο από τα μνημόνια

    • NewsRoom


    Η ώρα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί στις δύο πρώτες αξιολογήσεις έχει έρθει, αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφορικά με την πορεία του τρίτου μνημονίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να μην διακοπούν, συνεχίζοντας τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων και των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και άλλα μέτρα για τους μισθούς και την έμμεση φορολογία.

    Η Κομισιόν επισημαίνει πως με την εκκίνηση του τρίτου προγράμματος του ESM, η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν στην έκθεση, πως το ΑΕΠ ξεκίνησε να ανακάμπτει σε τριμηνιαία βάση στα μέσα του 2016 ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασία βελτιώνονται με την ανεργία να μειώνεται, αν και παραμένει υψηλή. Ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος στήριξης του ESM.

    Η Επιτροπή σημειώνει πως η ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί το 2017, φθάνοντας στο 2,5% το 2018. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης το 2017-2018. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι θετική και λόγω της αυξημένης ζήτησης του ελληνικού τουριστικού τομέα.

    Πάντως, η όποια ανάκαμψη απειλείται νέες καθυστερήσεις και την μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, όπως αποδεικνύεται από τις αρνητικές συνέπειες των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Παράλληλα, η βασική φορολογική βάση υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα, αν και η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει αποδόσεις από τον μεγάλο αριθμό διοικητικών και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας.

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια

    Γύρω από το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Κομισιόν υπενθυμίζει πως το πρόγραμμα εκκαθάρισής τους ενισχύθηκε τον Ιούνιο του 2016, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    Η εφαρμογή του μείωσε το απόθεμα οφειλών από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή μια καθαρή μείωση κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στις εκταμιεύσεις της πρώτη αξιολόγησης (3,5 δισ. ευρώ) και της δεύτερης (1,6 δισ. ευρώ), που προορίζονταν ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Ωστόσο, περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες ώστε να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις και να αντιμετωπιστούν οι ήδη υπάρχουσες που έχουν απομείνει.

    Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, η έκθεση σημειώνει πως καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την επίλυση σημαντικών μη λειτουργικών ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία μπορούν να «στραγγίσουν» την οικονομία και να παρεμποδίσουν τα κανάλια πίστωσης.

    Αναφορικά με τις 4 συστημικές τράπεζες, ο λόγος NPE παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 45% από τα τέλη του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση του NPE κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τους συμφωνημένους στόχους NPE από περίπου 100 δισ. ευρώ σε λίγο πάνω από 60 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2019.

    Και εδώ, η Κομισιόν επισημαίνει πως η συνέχιση της εφαρμογής των πολιτικών θα παραμείνει καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ προς ελληνικές τράπεζες: Φύγετε από τα δυτικά Βαλκάνια



    ΣΧΟΛΙΑ