• Business

    Ανοίγουν οι θυρίδες για να καλυφθούν χρέη


    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύει τις θυρίδες, τις καταθέσεις αλλά και την ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό 5.500 μεγαλοοφειλετών, έτσι ώστε εντός του έτους να μπορέσει να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», οι τράπεζες έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία για τις ταυτότητες όσων διατηρούν θυρίδες με σκοπό οι αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης εσόδων να προχωρήσουν -όπου κριθεί απαραίτητο- σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο περιεχόμενό τους για να καλυφθούν χρέη στο Δημόσιο.

    Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, στην Ελλάδα 5.500 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν συνολικά ποσό που ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 από το κυνήγι των εν λόγω οφειλετών εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 635 εκατ. ευρώ.

    Μπίζνες στο Μονακό

    Οι περισσότεροι που έχουν φύγει στο εξωτερικό ενώ χρωστούν μεγάλα ποσά στο κράτος έχουν προβλέψει να βρίσκονται σε κράτη που δεν έχει υπογραφεί ή δεν υπάρχει συμφωνία διοικητικής συνδρομής. Ένα από αυτά είναι το κράτος του Μονακό, το οποίο έχουν επιλέξει νέοι επιχειρηματίες για τις δραστηριότητές τους.

    Κυνηγούν και τους… μικρούς

    Το κυνήγι δε περιορίζεται μόνο στους μεγαλοοφειλέτες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πρώτο δίμηνο το 2017. Τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, με τα συνολικά χρέη 4.052.270 φορολογουμένων να ξεπερνούν τα 93,9 δισ. ευρώ.

    Από αυτά εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι εισπράξιμα είναι το πολύ 15 δισ. ευρώ. Για το 2017 έχουν προγραμματιστεί φοροέλεγχοι-εξπρές σε χιλιάδες φορολογουμένους.

    Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 112.300 έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων, τήρηση βιβλίων, επιστροφές ΦΠΑ σε επαγγελματίες και θα δοθεί προτεραιότητα σε ανέλεγκτες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και παλαιότερες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νέα συνάντηση με τους θεσμούς – Ποια ζητήματα εκκρεμούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις Βρυξέλλες μπαίνουν οι βάσεις για το Brexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόρεια Κορέα: Νέα αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου



    ΣΧΟΛΙΑ