• Πολιτική

    ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «παγώνει» τους ελέγχους Πόθεν Έσχες έως τον Σεπτέμβριο – Τι απαντά το Μαξίμου

    • NewsRoom

    Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή


    Στην αντεπίθεση πέρασε η Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο κατηγορούσε τη ΝΔ για το ότι δεν ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσαν την τελευταία στιγμή δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες.

    Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ πως η κίνηση του ήταν πολιτικά υστερόβουλη, καθώς με την τροπολογία προβλέπετε πως θα δημιουργηθεί στο μέλλον ένα νέο πλαίσιο. Ωστόσο, μέχρι τη δημιουργία του, προβλέπεται το πάγωμα των ελέγχων Πόθεν Έσχες έως τις 30 Σεπτεμβρίου! Όπως αναφέρει, με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κλείσει κάθε δυνατότητα ελέγχου για μέλη της κυβέρνησης μέχρι την αποχώρησή της από την εξουσία.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΝΔ, η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες προβλέπεται ήδη από νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο είχε καταψηφίσει εκείνον τον νόμο.

    Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το Μαξίμου ότι έχει γίνει πρωταθλητής στα fake news, κάτι που όπως σημειώνει απέδειξε η απύθμενης θρασύτητας ανακοίνωση της κυβέρνησης που εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν καταψήφισε την χορήγηση της δυνατότητας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να άρει το τραπεζικό απόρρητο βουλευτών που ελέγχονται για τα πόθεν έσχες τους.

    Καταλήγοντας, η ΝΔ δεσμεύεται πως την επομένη των εθνικών εκλογών η επόμενη βουλή θα προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

    «Στα fake news το Μαξίμου έχει γίνει πια πρωταθλητής. Αυτό απέδειξε η απύθμενης θρασύτητας ανακοίνωση της κυβέρνησης που εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν καταψήφισε την χορήγηση της δυνατότητας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να άρει το τραπεζικό απόρρητο βουλευτών που ελέγχονται για τα πόθεν έσχες τους. Το Μαξίμου λέει εν γνώσει του ψέματα και επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες.

    Όσα, υποτίθεται ότι νομοθετήθηκαν χθες, είναι νόμος του κράτους ήδη από το 2014 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Και το μόνο κόμμα που καταψήφισε τότε τη ρύθμιση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ!

    Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Η χθεσινή, πολιτικά υστερόβουλη τροπολογία θεσπίζει μια νέα διαδικασία που επί της ουσίας παγώνει τον ουσιαστικό έλεγχο των Πόθεν Έσχες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλ. μέχρι την τυπική λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Ας μην τρέφουν, όμως, αυταπάτες: ο έλεγχος θα γίνει από την επόμενη βουλή και θα είναι εξονυχιστικός».

    Μαξίμου: Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει τυποποιημένος έλεγχος 

    Απαντώντας στην ΝΔ, το Μαξίμου υποστηρίζει πως η τροπολογία δεν παγώνει τη λειτουργία της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, υποστηρίζοντας πως μετά τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει τυποποιημένος έλεγχος.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου: 

    «Η ΝΔ κρύβεται για το πόθεν έσχες των στελεχών της και ψάχνει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

    Ό,τι και να σκαρφιστεί, δεν αλλάζει το γεγονός πως χθες μόνο αυτή και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την τροπολογία για να μπορεί η Επιτροπή να ελέγχει αυτόματα τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές πολιτικών.

    Η τροπολογία, εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν παγώνει τη λειτουργία της Επιτροπής η οποία κανονικά συνεχίζει να ασκεί την αρμοδιότητά της. Ενώ από τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει και τυποποιημένος έλεγχος.

    Η ουσία της χθεσινής τροπολογίας είναι ότι η άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου για τους πολιτικούς που ελέγχονται από την Επιτροπή πλέον είναι υποχρεωτική και αυτόματη. Αυτό είναι προφανώς που τρομάζει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υποχρεωτική η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλήρης αφωνία της κυβέρνησης μπροστά στο όργιο αποκαλύψεων για την υπόθεση Πετσίτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Πετσίτη: «Πλυντήριο» με αγορές ακινήτων ερευνούσε το στέλεχος που καρατομήθηκε



    ΣΧΟΛΙΑ