• Πολιτική

    ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης

    • NewsRoom

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Πηγή Wikimedia Commons


    Το ΝΑΤΟ ανάρτησε στο site του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως αναφέρει, η επίτευξη της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα σειράς τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

    Ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία σήμερα 1η Οκτωβρίου. Έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δυο χωρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση σε θάλασσα ή αέρα.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης η οποία επιτεύχθηκε μέσω εποικοδομητικής ενασχόλησης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη διαφορά και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δυο συμμάχους».

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ για το θέμα, ανέφερε ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

    Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.

    Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των Συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».



    ΣΧΟΛΙΑ