• Πολιτική

    Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Νέα ονόματα και «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ


    Νέα ονόματα και «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής ακούγονται στο παρασκήνιο ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων για το κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί για τις πέντε το απόγευμα.

    «Κλειδωμένα» φέρονται τα ονόματα των:

    Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος φέρεται ως ο Υπουργός που θα επιβλέπει τη διαχείριση των ενωσιακών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ) και το ΠΔΕ.

    Κρίσιμο ρόλο φέρεται ότι θα αναλάβει και ο Χάρης Θεοχάρης στον τομέα των δημοσίων εσόδων και της φοροδιαφυγής. Ενώ, πιθανότατα, αναβαθμίζεται και ο μέχρι πρότινος ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας πιθανολογείται βασίμως ότι θα βρεθεί επικεφαλής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με υφυπουργό, ίσως, την Χριστίνα Αλεξοπούλου, Βουλευτή Αχαΐας.

    Τη θέση του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας φέρεται ότι αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με Υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου.

    Το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής διπλωματίας όλα δείχνουν ότι θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, δίπλα στον οποίο, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί η τέως Πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χρεώνει» την επιτυχία της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, αλλά και τον χειρισμό ευαίσθητων φακέλων στα ελληνοτουρκικά. Για τον Απόδημο Ελληνισμό ακούγονται τα ονόματα των κ. Χατζηβασιλείου, Καιρίδη και Κώτσηρα, χωρίς να αποκλείεται και η αναβάθμιση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου με την ανάληψή του από τον Χρήστο Στυλιανίδη.

    Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» για τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με Υφυπουργούς τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

    «Φαβορί» για τη θέση του Υπουργού Υγείας εξακολουθεί να παρουσιάζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη και Υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Ισχυρή υποψηφιότητα για το Υπουργείο Παιδείας ακούγεται αυτή του Κυριάκου Πιερρακάκη, με υφυπουργό είτε την Δόμνα Μιχαηλίδου, είτε τον Δημήτρη Καιρίδη, εφόσον δεν αναλάβουν ρόλο σε άλλα υπουργεία. Ενώ, θέση στο ίδιο χαρτοφυλάκιο φέρεται ότι θα καταλάβει και ο Γιάννης Οικονόμου.

    Ο κ. Καιρίδης «ακούγεται» και για Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Τη θέση του κ. Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πιθανολογείται ότι θα αναλάβει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, με τεράστια εμπειρία στα θέματα Ψηφιοποίησης. Υφυπουργός λέγεται ότι θα είναι ο Κώστας Κυρανάκης.

    Η τέως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως φέρεται ως η επικρατέστερη για την ανάληψη του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον «εκλογολόγο» της ΝΔ, Θόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος αναμένεται ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας- Θράκης ίσως αναλάβει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Το αναβαθμισμένο Υπουργείο Ενέργειας μάλλον αναλαμβάνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, με Υφυπουργό την μέχρι πρότινος Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Ο τέως Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «παίζει» για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο σχήμα ακούγεται ότι θα δώσει το παρών και η Άννας Μάνη Παπαδημητρίου, η οποία «ακούγεται» και για θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Στη θέση του κ. Τσιάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως πιθανότερη υποψηφιότητα φέρεται αυτή του Γιώργου Φλωρίδη.

    Γυναίκα επικεφαλής Υπουργείου φέρεται και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία λέγεται ότι αναλαμβάνει το νεοσύστατο φορέα με αρμοδιότητα την Οικογένεια, την Πρόνοια, τη Στεγαστική Πολιτική και το Δημογραφικό. Δίπλα στην κα. Ζαχαράκη πιθανότατα θα βρεθεί ο Γιώργος Σταμάτης.

    Στο κυβερνητικό σχήμα λέγεται ότι θα συμμετέχουν και οι Λευτέρης Αυγενάκης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με Υφυπουργό τον Διονύση Σταμενίτη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με Υφυπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο (αν δεν θητεύσει στο Προστασίας του Πολίτη), Νότης Μηταράκης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν την Λίνα Μενδώνη να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Υπουργός Τουρισμού λέγεται ότι θα αναλάβει η Όλγα Κεφαλογιάννη, με Υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

    Ενώ, ο τέως Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι ο επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με Υφυπουργό τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

    Αναβαθμισμένος θεωρείται και ο ρόλος των τριών Υπουργών Επικρατείας, των Σταύρου Παπασταύρου, Άκη Σκέρτσου και Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα φέρει εις πέρας τα θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου και ενίσχυσης της σύνδεσης της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με δεδομένη και τη νέα σύνθεση της Βουλής. Φυσικά, δίπλα στον Πρωθυπουργό, σε θέση Υφυπουργού, παραμένει ο εξ απορρήτων του Γιάννης Μπρατάκος.

    Την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι θα κάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ