• Πολιτική

    ΑΧΙΑ: Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα – Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα 4 χρόνια

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του exit poll, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το νέο υπουργικό συμβούλιο στη θέση του, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στην ατζέντα της, εκτιμά η AXIA μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

    «Ο Μητσοτάκης δήλωσε στη νικητήρια ομιλία του ότι “οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα, καθώς αυτό επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες και θα τιμήσω την επιλογή τους”», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης θα πρέπει να φτάσουν στη νέα Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

    Η ελληνική αγορά μετοχών κατέγραψε κέρδη 36,5% από την αρχή του έτους (YTD), υπεραποδίδοντας έναντι των άλλων αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Market σε 3,72%) και τους ευρωπαϊκούς δείκτες (δείκτης EURO STOXX στο 9,43%), χάρη στο ισχυρό μακροοικονομικό υπόβαθρο που αποδίδει καλύτερα από τα αναμενόμενα.

    Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι ένας αριθμός ξένων επενδυτών δεν μπορεί να εμπλακεί σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένου του καθεστώτος χαμηλότερα από το ΙG. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας και στην αγορά του ΧΑ να επαναπροσδιοριστεί ανοδικά.

    «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διανύει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν αντανακλώνται ακόμη πλήρως στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κίνδυνο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική η ελληνική οικονομία να αποκτήσει καθεστώς IG και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

    Σε κάθε περίπτωση, η άμεση εστίαση παραμένει η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (IG). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από το IG στις αξιολογήσεις των οίκων Fitch, S&P και DBRS, ενώ η προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου με τη DBRS.

    Το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ

    Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο, διαρθρώνεται γύρω από πέντε βασικούς τομείς.

    Ο πρώτος τομέας ονομάζεται “Παραγωγική Ελλάδα”, με επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομία, ενώ το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων στην επίτευξη των εξής:

    – Μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο 3%

    – Μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030

    – Αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027

    – Στόχος εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027

    – Καθιέρωση 12μηνης τουριστικής περιόδου με ετήσια έσοδα περίπου 30 δισ. ευρώ

    – Στόχος για την ανεργία κάτω του 8% έως το 2027

    Ο δεύτερος τομέας είναι η “Κοινωνική Ελλάδα”, εστιάζοντας σε πολιτικές που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    – Ενισχυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με την καθιέρωση ψηφιακών εργαλείων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας

    – Εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

    – Ενισχυμένες μεταφορές και προσβασιμότητα

    Ο τρίτος τομέας που αναδεικνύεται είναι η “Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα”, με στόχο την επίτευξη:

    – 80% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός των επόμενων τεσσάρων ετών

    – Ψηφιοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών εντός των επόμενων τεσσάρων ετών

    Το πρόγραμμα προτείνει επίσης την επέκταση των επιδομάτων μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

    Ο τέταρτος τομέας είναι η “Δίκαιη Ελλάδα”, δίνοντας έμφαση στις ίσες ευκαιρίες και τη συμμετοχικότητα. Το πρόγραμμα στοχεύει:

    – στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών με στόχο την επίτευξη του μέσου όρου της ΕΕ (εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων στη δικαιοσύνη εντός 500 ημερών) με την εφαρμογή της ψηφιακής δικαιοσύνης και ενός νέου δικαστικού χάρτη.

    Ο πέμπτος τομέας είναι “Ισχυρή Ελλάδα στην άμυνα, τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια” και προωθεί:

    – Πολιτική προστασία και έλεγχο των συνόρων

    – Εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος.

    Η σημασία της νίκης της ΝΔ για την επενδυτική βαθμίδα και τις μετοχές

    Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε εμπιστοσύνη στο κλίμα της αγοράς, οδηγώντας σε θετική αντίδραση στην ελληνική αγορά μετοχών.

    Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς IG, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση, συγκρινόμενη ευνοϊκά με ομοειδείς χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση IG.

    Η διαφορά απόδοσης των 10ετών GGBs έναντι της Ισπανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, περίπου στις 27 μ.β.. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο ασφάλιστρο σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς, τη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση η Axia επισημαίνει τα θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατέχεται από τον επίσημο τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 έτη και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Αυξάνει τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες και συστήνει αγορά

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Εκλογές 2023: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στη Βουλή ενώ είχαν εκλεγεί τον Μάιο

    Εκλογές 2023: Ιστορικό ρεκόρ 47,17% σημείωσε η αποχή 

    Bloomberg: O Mητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Oι προτεραιότητες και οι προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ