• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις αυξημένες χρεώσεις στις κάρτες


    Στη μείωση των προμηθειών για τη χρήση των καρτών δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το μεσημέρι.

    Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Και οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν ότι θα «ξαναδούν» τις χρεώσεις στις κάρτες. Εξάλλου αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα: Τα νέα αυξημένα τιμολόγια για το «πλαστικό» χρήμα.

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να επαναξιολογήσουν τις χρεώσεις. Κάποιες θα απαλειφθούν, ενώ νέα μειωμένα τιμολόγια θα ισχύσουν για τις συναλλαγές στο internet banking. Τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε στείλει σαφές μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να «ξαναδούν» το ζήτημα των χρεώσεων, τις οποίες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικές και παράλογες».

    Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τις τράπεζες για τα νέα τιμολόγια και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν στη διάθεσή τους το τριήμερο, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τα συστήματά τους ως προς τις νέες χρεώσεις.

    Οι τραπεζίτες πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στις 1:30 μμ και έφυγαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός τους ζήτησε να «ξαναδούν» το θέμα των αυξήσεων, λέγοντας τους χαρακτηριστικά:

    «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα «κόκκινα» δάνεια και τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    Η θετική επίδραση από την πλήρη άρση των capital controls, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς και την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων –που όπως εκτιμήθηκε θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα- ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

    Στην τελική ευθεία η υπερπλατφόρμα για τη ρύθμιση «πακέτο» όλων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

    Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».

    Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες εφάρμοσαν τα νέα αυξημένα τιμολόγια για τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα από τα μέσα Ιουλίου 2019. Σε εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη, οι ελληνικές τράπεζες επέβαλλαν προμήθεια 2,5 με 3 ευρώ ανά συναλλαγή για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από αυτήν που έχει εκδώσει την κάρτα.

    Παράλληλα όμως ανακοίνωσαν ότι θα χρεώνουν με ποσό 5-6 ευρώ την επανέκδοση κάρτας είτε επειδή έληξε (συνήθως λήγουν στην 5ετία), είτε λόγω φθοράς, απώλειας, κλοπής. Επίσης χρεώνουν με 2,5-3 ευρώ την έκδοση νέου ΡΙΝ, ενώ χρέωση υπάρχει ακόμα για την ερώτηση υπολοίπου που αφορά την κίνηση των 7 τελευταίων συναλλαγών (πχ η Εθνική ανακοίνωσε ότι θα τη χρεώνει με 0,15 ευρώ στα ΑΤΜ της).

    Ενώ όπως είναι γνωστό οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες και για την αποστολή εμβασμάτων, αλλά και για πληρωμές των ΔΕΚΟ, ή του ΕΝΦΙΑ. Οι χρεώσεις αυτές «παίζουν» ανάλογα με το κανάλι μέσω του οποίου πραγματοποιούνται, υψηλές στο γκισέ, χαμηλότερες στο internet banking.

    Να σημειωθεί ότι η Eurobank –είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο- ότι η χρέωση για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, δεν ισχύει για 16 απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει κάλυψη για τους πελάτες της. Συγκεκριμένα εξαιρούνται οι: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη. Και ταυτόχρονα είχε ανακοινώσει ότι θα επιστρέφει στους πελάτες της που κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜs των άλλων τραπεζών, στις 16 αυτές απομακρυσμένες περιοχές, το κόστος που συνεπάγεται η χρέωση Direct Access Free (DAF) και το οποίο που εφαρμόζει η τράπεζα η οποία παρέχει το ΑΤΜ.

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

    Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία συντόνισε ο Πρωθυπουργός και διήρκησε για σχεδόν μιάμιση ώρα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου, οι CEO Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Αlpha Βank), Φωκίων Καραβίας (Εurobank), Θόδωρος Pανταλάκης (Attica Bank) και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη. 

    Από την πλευρά της κυβέρνησης οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.



    ΣΧΟΛΙΑ