• Τράπεζες

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραπεζιτών: 1 + 3 πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα

    O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με μαστίγιο το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων … και καρότο α) την αναστολή του ΦΠΑ για όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά, β) την επίλυση του προβλήματος των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά στελέχη όταν κάνουν ρυθμίσεις, η οποία θα γίνεται πλέον κατ’ έγκλησιν και όχι αυτεπαγγέλτως και γ) την ενεργοποίηση του Ηρακλή για την ανακούφιση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών.

    Στη συνάντηση των CEOs των ελληνικών τραπεζών με τον Πρωθυπουργό, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χαρούλα Απαλλαγάκη. Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των αρνητικών εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την επιβολή σημαντικών χρεώσεων σε μια σειρά τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και της σαφούς πρόθεσης της κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα μέσα από την ανακούφιση των ισολογισμών τους.

    Πρώτο μέτρο αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω του Σχεδίου Προστασίας Ενεργητικού με την επωνυμία Ηρακλής, ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ για όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006. Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ακίνητα, που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων και τόνισε την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

    Η αγορά αυτή επηρεάζει πολλαπλώς τις τράπεζες, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στους ισολογισμούς ακίνητα η αξία των οποίων φθάνει τα 5 δις ευρώ, περίπου και η απαλλαγή του ΦΠΑ για όλες τις κατασκευές που έγιναν μετά την κρίση, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς και την απαλλαγή των τραπεζών από το στοκ των ακινήτων που περιέρχεται στην κατοχή τους μετά από πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις.

    Σε ότι αφορά το σχέδιο Ηρακλής η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα διαμορφώνεται στο 15% ως κίνητρο προς τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αγορά των ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. Την πρόθεση της κυβέρνησης δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός μιλώντας χθες στο Bloomberg, εξηγώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους επενδυτές, καθιστώντας πιο φθηνή τη συμμετοχή τους στο σχήμα. Σημειώνεται ότι η κρατική εγγύηση των 9 δις ευρώ που θα δοθεί για το τμήμα των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης (senior note) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και το οποίο οι τράπεζες θα κρατήσουν στους ισολογισμούς τους, θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των άλλων δύο κατηγοριών ομολογιών (mezzanine και junior notes), έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες.

    Στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων τον τόνο των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance», κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών όχι μόνο να στηρίξουν την ανάπτυξη διοχετεύοντας ρευστότητα στην οικονομία, αλλά και να έχουν «ευήκοα ώτα στην κοινωνία, έτσι ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοούνται για τις προμήθειες που επιβάλλουν π.χ σε θέματα καρτών».



    ΣΧΟΛΙΑ