• Πολιτική

    Κύπρος: Δεσμεύει με Navtex το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ ως απάντηση στην άφιξη του Yavus

    • NewsRoom
    κυπριακη αοζ

    Κυπριακή ΑΟΖ


    Μεγάλη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο δεσμεύει η Κύπρος, με Navtex που εξέδωσε. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Η δέσμευση αφορά στην Δευτέρα, 1η Ιουλίου, με στόχο μια ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία μάλιστα έχει προγραμματιστεί να επαναληφθεί την Τετάρτη, 10 Ιουλίου.

    Όπως αναφέρει το philenews.com, το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», σημείο όπου είχε παρεμποδιστεί ερευνητική γεώτρηση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

    Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, όπως συνηθίζει να κάνει. Αυτό που αναμένεται είναι η έκδοση αντι-Navtex, με την οποία θα θεωρεί άκυρη και «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

    Η Navtex είναι φανερό ότι έρχεται ως απάντηση στις τουρκικές απειλές, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και προληπτικά. Οι τελευταίες τουρκικές απειλές αφορούν στο ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavus σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά», δικαιολογώντας παράλληλα τις τότε ενέργειες.

    Ταυτόχρονα, η Τουρκία θέλει να βάλει εμπόδια σε πιθανό νέο σχέδιο γεώτρησης, στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου, μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

    Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί, είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά σε κοινή άσκηση, με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα, των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

    Την ίδια ώρα, η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore, απάντησε χθες στα ερωτήματα του «Φ», σχετικά με συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

    Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε συγκεκριμένα, «Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz».

    Να σημειωθεί ότι το Bourbon Topaz είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχθές, Τετάρτη, προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», απευθυνθήκαμε προς την εταιρεία, που έχει έδρα τη Γαλλία, με σειρά ερωτημάτων, σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις της κυπριακής και διεθνούς νομοθεσίας.



    ΣΧΟΛΙΑ